MINISTAR LONČAR: U Srbiji 260 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona

Tanjug

20. 08. 2020. u 12:26

U Srbiji je trenutno 260 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da se 13 njih nalazi na bolničkom lečenju, dok ostali imaju blažu kliničku sliku.

МИНИСТАР ЛОНЧАР: У Србији 260 здравствених радника заражено вирусом корона

Foto: Tanjug

Lončar, koji je danas razgovarao sa zaposlenima kovid bonica u Požarevcu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Zaječaru, Majdanpeku, Ćupriji, Paraćinu, Jagodini, Kladovu, Boru i Negotinu, zahvalio je zdravstvenim i nemedicinskim radnicima koji se bore u crvenim zonama za život pacijenata obolelih od Kovid 19.

Ministar je naveo da je u ustanovama socijalne zaštite trenutno zaraženo 247 osoba, a da je toga 72 zaposlenih.

-Virus korona nije oslabio, on je među nama, ali mere koje sprovodimo daju rezultate i zbog toga ne smemo da se opustimo. Čeka nas ozbiljna jesen, kada virus korona može da se ukrsti sa sezonskim gripom-rekao je Lončar.

Kako je rekao, dok se ne pojavi sigurna i bezbedna vakcina protiv korone najbolja zaštita je sprovođenje preporučenih mera - nošenje maske, održavanje distance, higijena ruku.

Načelnica odeljenja pneumoftiziologije Opšte bolnice u Paraćinu Snežana Zlatković zahvalila se ministru što se setio zdravstvenih radnika za njihov rad i trud u borbi protiv korone.

Ona je navela da je Opšta bolnica u Paraćinu u kovid sistem uključena u drugom piku i da je tada opredeljeno 60 postelja, kao i da su dobili pet respiratora i pokretni rendgen.

-Nivo zdravstvene usluge podignut je na viši nivo. U bolnici smo zbrinjavali pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dobili smo pomoć i u ljudstvu tako da je broj zdravstvenih radnika bio duplo veći od uobičajenog broja na odeljenju-navela je Zlatković.

Zadovoljna je što nijedan zdravstveni radnik, a ni pomoćno osoblje na tom odeljenju nije zaraženo tokom epidemije jer su, kako kaže, od početka imali dovoljno opreme.

Apelovala je na građane da budu disciplinovani i prime vakcinu protiv sezonskog gripa jer, kao pneumoftiziolog, zna šta može da nas očekuje od jeseni.

-Važno je da se pridržavamo mera, nosimo maske izbegavamo skupove i porodična slavlja-rekla je ona.

Dodaje da se u Opštoj bolnici u Paraćinu smanjuje broj pacijenata i pregleda kao i da će možda sredinom nedelje ući u normalan režim rada.

Načelnica Infektivnog odeljenja u Požarevcu Vesna Filipović kaže da je Opšta bolnica Požarevac stub zdravstvenog sistema Braničevskog okruga, kao i da su šestog jula ušli u kovid sistem i da su prvog dana primili 66 pacijenata.

U toj bolnici, kaže, nisu zbrinjavani samo pacijenti iz Požarevca, već i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji.

Kako dodaje, najmlađi pacijent lečen kod njih imao je 18 godina, a najstariji 95.

Trenutno je u Opštoj bolnici u Požarevcu na lečenju 61 pacijent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina