JOŠ JEDNA ZEMLJA OTVARA GRANICE ZA SRBE: Na letovanju 35.000 građana naše zemlje

Novosti online

19. 08. 2020. u 18:50

LETNjA sezona je ove godine praktično propala za većinu okolnih zemalja jer su mnoge od njih, koje izlaze na more, svoje granice zabarikadirale.

ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА ОТВАРА ГРАНИЦЕ ЗА СРБЕ: На летовању 35.000 грађана наше земље

Foto:

Među nekolicinom onih koje ipak dozvoljavaju da se i građani Srbije na njihovim plažama sunčaju, od subote je i Crna Gora. Ipak, s obzirom na testiranje koje mora prethoditi putovanju, za sada nema prevelike pomame za letovanjem u ovoj susednoj nam zemlji.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), Aleksandar Seničić, kazao je kako se u Crnu Goru uglavnom putuje individualno, ne preko agencija, te da to svakako, makar u ovom trenutku nije veliki broj ljudi.

- Ja sam neko ko predstavlja turističke agencije, tako da sa tog stanovišta posmatrajući otvaranje crnogorske granice za nas ništa ne znači jer ne možemo da čekamo PCR testove i da otkazujemo ili potvrđujemo rezervaciju na dan puta. To je neizvodljivo u našem poslu - rekao je Seničić.

On je dodao da sva ta, mahom individualna putovanja realizuju oni koji imaju rođake u Crnoj Gori ili, pak, nekretnine, te da turističkim agencijama neće povećati obim posla. Kako kaže, u procentima taj pad u poslovanju je enorman, a broj naših turista koji su trenutno u inostranstvu nezapamćeno mali.

- Mi smo zaista u ozbiljnom problemu. Oko 90 odsto, pa i više nam je opao posao. Naši građani trenutno letuju u Egiptu, Turskoj, Bosni i Albaniji, a tamo ih je oko 35.000. To je toliko malo da je to otprilike 10 odsto turista koji bi inače boravili u inostranstvu, da je sve regularno - objašnjava Seničić.

Tunis, uz Egipat najpopularnija destinacija naših državljana na afričkom kontinentu, jeste i zemlja koja nas je stavila na zelenu listu i dozvoljava ulaz našim građanima bez PCR testa.

- Ono što je novo je da je od danas moguće iz Srbije u Tunis otići bez testa, ali prvi avion će koliko znam krenuti tek 4. septembra - kazao je Seničić.

Kada je Evropska unija u pitanju, vesti nisu tako dobre.

- O otvaranju Bugarske i Grčke, trenutno mislim da o tome ne vredi razmišljati. U Grčkoj se situacija pogoršava, a u Bugarskoj će sledeći presek stanja biti 25-26. avgusta, pa ćemo videti - zaključuje Seničić.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)