GODIŠNJICA CERSKE BITKE NA TEKERIŠU: Tekeriš je simbol

V. Mitrić

19. 08. 2020. u 16:29

GOVOREĆI na velikoj državnoj ceremoniji posvećenoj 106 oj godišnjici od čuvene Cerske bitke, u selu Tekerišu, kraj spomen kosturnice srpskim junacima na kojoj piše „Vaša dela su besmrtna“, ministar u Vladi Srbije, specijalni izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, Zoran Đorđević, podsetio je da je to „najveća saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, posle koje su zvona crkve Notr Dam, u Parizu, zvonila neprestano 24 časa, u čast vojvode Stepe Stepanovića i njegove slavne vojske“.

ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ НА ТЕКЕРИШУ: Текериш је симбол

Foto: V. Mitrić

- Tekeriš postao simbol, kao mesto na kome je germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam, pravi uzrok Prvog svetskog rata, prvi put naišao na tvrd orah i polomio zube – rekao je ministar Đorđević.

- Srpski narod se, u vekovima koji su prethodili Cerskoj bici odlikovao velikom istrajnošću i trpeljivošću pod tuđinskom vlašću jedne velike i nasilne svetske sile. 

Foto: V. Mitrić

Ta visoka svest o tome ko smo i šta smo i koja je naša istorijska misija i uloga u svetu, omogućila je da savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja na Ceru, neprijatelja čiji je jedini cilj bio prodor na Istok i porobljavanje što više naroda i država. Ta prva pobeda Antante u Prvom svetskom ratu zaustavila je inicijalni nalet Centralnih sila i možda, na psihološkom planu i planu borbenog morala, u najranijem stadijumu rata zapravo predstavljala nasušni tračak nade i prvi korak ka konačnoj pobedi Antante i slomu Centralnih sila 1918. godine.

Za  razliku od pre 106 godina, poručio je izaslanik predsednika Srbija, “ nema otvorenih neprijatelja u svetu”. 

- Međutim, kao i u vreme Prvog svetskog rata, posvećenost Srbije slobodarskim idejama državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i pravde, ekonomski napredak i privredni rast, predstavljaju trn u oku mnogima koji ne dele vrednosti Srbije i ne postižu uspehe koje, uprkos svim izazovima i brojnim negativnim okolnostima i globalnim trendovima, naša zemlja beleži u proteklih šest godina - poručio je Đorđević.

Foto: V. Mitrić

- Naš strateški cilj vojne neutralnosti ispunjavamo na takav način da ulažemo u osavremenjivanje i osnaživanje Vojske Srbije, što će nam omogućiti da i nadalje vodimo suverenu politiku i štitimo svoje državne i nacionalne interese. Ta ideja, kao, pre svega – politički koncept, koji je osmislio i trasirao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, realna je osnova za sprovođenje i drugog strateškog cilja Republike Srbije.

Drugi strateški cilj Srbije je, po Đorđevićevim rečima, „ punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što govori o tome da je naša zemlja čvrsto rešena da se u najvećoj meri posveti ispunjavanju najviših civilizacijskih kriterijuma kroz usvajanje svih demokratskih načela modernog doba, snažnih i nezavisnih institucija, vladavine prava i građanskih sloboda najvišeg mogućeg stepena, da bismo zemlju naših časnih predaka sa uspehom transformisali u zemlju naših ponosnih potomaka”.

- Odajući dužnu počast na Ceru sa zadovoljstvom ističem da je državna politika ravnomernog regionalnog i ekonomskog razvoja preporuka za bolju budućnost cele Srbije koja je počela da se ostvaruje u više gradova među kojima je i Loznica -rekao je u ime domaćina Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

- Niko nas neće darivati uspesima ako se sami ne potvrdimo u njima, u novim pobedama, ako ih  sami ne poželimo i za njih se izborimo. Imali smo i kroz daleku istoriju ali i kroz  novije doba u Loznici i Srbiji od koga da učimo. Svaki je program i projekat dobar kada je u pravim rukama. Kao i svaki toponim  ili pravac koji su na mapama vojnih operacija  nacrtali  slavni komandati na Drini i Ceru. 

Izveden je prigodna kulturno umetnički program u čast junaka Cera, a parastos su služili sveštenici iz Jadra. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)