POČELI ISPITNI ROKOVI: Povratak studenata u domove uz posebne mere zaštite

Tanjug

19. 08. 2020. u 14:12

ПОЧЕЛИ ИСПИТНИ РОКОВИ: Повратак студената у домове уз посебне мере заштите

Foto Ž. Knežević

Počeli su ispiti na većini fakulteta u Beogradu, a u skladu sa obavezama već oko 3.000 studenata vratilo se u studentske domove.

Do kraja nedelje očekuje se povratak još oko 1.000 akademaca.

Sve sobe u domovima spremne su za prijem starih-novih stanara. Kako bi se sprečilo širenje virusa korona, u skladu sa preporukama, dezinfikovan je kompletan prostor, na ulazu su postavljene dezobarijere, sredstva za dezinfekciju ruku, zaposleni nose maske.

Na svim vidnim mestima istaknuta su uputstva i preporuke za studente - da se izbegavaju bliski kontakti, održava distanca od dva metra, da dezinfikuju životni i radni prostor, kako pravilno da nose masku, da se zdravo hrane.

Predsednica studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Margareta Smiljanić kaže da su ispitni rokovi na većini fakulteta počeli ove nedelje, a da će do kraja nedelje početi u svim visokoškolskim ustanovama.

"Mi ćemo kao Studentski parlament redovno komunicirati sa Studentskim centrom i Studentskom poliklinikom o broju studenata koji se vraćaju u studentske domove, ali i o broju testiranih i zaraženih studenata", rekla je Smiljanić za Tanjug.

Zbog epidemije izazvane viruisom korona studentima koji žive u studentskim domovima zabranjene su posete, prenoćišta i studentska slavlja i to se strogo kontroliše.

Tokom septembra uprava Studentskog centra "Beograd" očekuje da će u domove da se vrati oko 8.000 do 9.000 studenata.

Trenutno radi jedan studentski restoran u Studentskom gradu, a kako se bude povećavao broj strudenata i restorani će se otvarati.

Direktor SC "Beograd" Goran Minić kaže da će se i pogledu rada restorana pratiti preporuke nadležnih institucija. da će se primenjivati mere koje su važile i do sada - student ne može da uđe u restoran bez zaštitne maske, mora da se održava distanca u redu za hranu, da maska može da se skine samo dok student jede.

Za povratak u domove pripremljene su i nove procedure što se tiče zaraženih studenata.

Ukoliko akademci osete simptome koji ukazuju na kovid 19, javljaju se respiratornoj ambulanti u okviru Studentske poliklinike u Prote Mateje. Studenti koji budu testirani rezultate ne čekaju u svojoj sobi već izolaciji.

"Izolacija će biti u okviru hostela u studentskom domu "Kralj Aleksandar I". To je poseban smeštajni kapacitet , sa zasebnim ulazom, svaka soba ima svoje kupatilo, a mi ćemo hranu izolovanim studentima dostavljati do vrata, kako bi sprečili bilo kakav kontakt i izbegli dalje širenje zaraze", naveo je Minić za Tanjug.

Nadzor nad studentima u hostelu obavljaće lekari Studentske poliklinike. Studenti koji su negativni vraćaju se u sobe, ukoliko je rezultat pozitivan i akademac ima blaže simptome upućuje se u poseban deo privremene bolnice Arena. Studenti sa težom kliničkom slikom upućuju se na dalje lečenje u kovid bolnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)