ZARAŽENI KOMARCI OTKRIVENI U JOŠ JEDNOM GRADU: Tu ih ranije nije bilo, širi se groznica Zapadnog Nila

Novosti online

17. 08. 2020. u 20:20

NI u toku prošle nedelje u Srbiji, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", nije registrovana groznica Zapadnog Nila među građanima, ali su zato pored Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, još dve institucije detektovale ovaj virus kod komaraca, i to u mestu u kojem ovih zaraženih insekata nije bilo.

ЗАРАЖЕНИ КОМАРЦИ ОТКРИВЕНИ У ЈОШ ЈЕДНОМ ГРАДУ: Ту их раније није било, шири се грозница Западног Нила

Foto: Arhiva VN

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Instituta "Batut", koji važi za 33. ovogodišnju nedelju, od 9 do 15. avgusta, kod kućnih komaraca, koji su sakupljeni u Temerinu, groznicu Zapadnog Nila otkrili su Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

- U okviru naučnoistraživačkih aktivnosti na kojima sarađuju Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, od 13 do 17. jula 2020. godine  izvršeno je sakupljanje komaraca na 65 lokaliteta u svim okruzima Vojvodine. Virus Zapadnog Nila detektovan je u samo jednom pulu kućnih komarca sakupljenih u Temerinu - navodi se u izveštaju "Batuta".

Prethodno je Zavod za biocide zaražene krvopije otkrio u 11 mesta u Srbiji. 

-  Na osnovu izveštaja Zavoda, od početka sezone do 4. avgusta prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima kuleks pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina,Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda - navode iz "Batuta".

U ovom Institutu navode da iako se zaraženi ljudi  registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj tokom avgusta, do 14. avgusta u Srbiji nije registrovan potvrđeni slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Sa druge strane, u zemljama Evropske unije prijavljeno je 12 slučajeva obolevanja, i to u Grčkoj 10, a u Rumuniji 2.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja