KOMANDANT KFORA DANAS U DEČANIMA: Prekinuta gradnja kod manastira

Dragana ZEČEVIĆ

15. 08. 2020. u 20:36

PRIŠTINSKI mediji na albanskom jeziku prenose danas da je KFOR prekinuo radove kod manastira Visoki Dečani dok iz ove misije saopštavaju da je komandant KFOR-a , major Mikele Risi posetio danas zaštićenu zonu oko ovog manastira kao i da se sastao sa predsednikom opštine Dečani i igumanom manastira Savom Janjićem.

КОМАНДАНТ КФОРА ДАНАС У ДЕЧАНИМА: Прекинута градња код манастира

Novosti

Tokom oba sastanka kako saopštavaju večeras iz misije KFOR komandant ove misije, major Risi razgovarao je o bezbednosti okruženja pogotovu u pogledu uticaja na “ bezbednost radova na putu koji se protežu oko manastira”.

- Genral-major Risi potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da nastavi da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa rezolucijom 1244 SBUN iz 1999. godine - dodaje se u saopštenju KFOR-a.

Inače, prethodnih nekoliko dana uprkos protivljenju predstavnika manastira i Eparhije raško-prizrenske, nastavljeni su  radovi na gradnji i proširivanju puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu Visokih Dečana. Tim povodom eparhija raško-prizrenska je saopštila da je gradnja ilegalna i protivzakonita jer je zaštićena zona manastira zagarantovana zakonom o zaštićenim zonama. Međutim, uprkos apelu igumana Save Janjića ali i predstavnika Srba na KiM da se prekine gradnja, predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj izjavio je da  “ni po koju cenu izgradnja ovog puta neće biti obustavljena“. On je apele igumana Janjića nazvao “željama ludaka” što je još jedan atak na bratstvo manastira i ovu svetinju koja je i do sada bezbroj puta bila na meti napada Albanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas