CELO ODELJENJE U IZOLACIJU? Škole čekaju instrukcije o tome šta da rade kada neko dobije simptome korone

Lj. BEGENIŠIĆ

15. 08. 2020. u 10:00

PREMA epidemiološkim merama predviđenim za početak školske godine, svaka škola imaće sobu za izolaciju, a u njoj će boraviti deca sa simptomima respiratornih infekcija.

ЦЕЛО ОДЕЉЕЊЕ У ИЗОЛАЦИЈУ? Школе чекају инструкције о томе шта да раде када неко добије симптоме короне

Foto D. Milovanović

Međutim, još nije poznate mere koje će biti preduzete prema ostatku odeljenja, koje je bilo u kontaktu sa bolesnim detetom - hoće li kao kontakti ići dve nedelje u kućni karantin ili će dolaziti na nastavu.

- Odgovore na ta pitanja i neophodne procedure treba da nam dostavi Krizni stab - kažu u Ministarstvu prosvete.

Ono što se zna je da, ukoliko dete ima simptome, direktor škole obaveštava Ministarstvo prosvete i Gradski zavod za javno zdravlje. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević ranije je pojasnila neke od procedura:

- Ukoliko se učeniku u školi jave simptomi respiratorne infekcije, on to treba da kaže nastavniku, nakon čega đak sa maskom odlazi u sobu za izolaciju, koju će imati svaka škola. Nakon toga roditelji vode dete u najbližu kovid-ambulantu. Ukoliko nastavno osoblje oseti simptome u školi, treba što pre treba da se javi u kovid-ambulantu.

Inače, prosvetari i epidemiolozi naglašavaju da je uloga i odgovornost roditelja velika, jer oni treba da procene da li je dete dovoljno zdravo da ide u školu.

U Ministarstvu prosvete kažu da polazak đaka u školu ne bi trebalo da izazove novi talas epidemije. Naši sagovornici ističu da su istraživanja pokazala da virus ima mali uticaj na decu školskog uzrasta, da su mu čak podložnija mlađa deca koja idu u vrtiće. Stoga oni očekuju da će se, uz poštovanje svih preporuka, izbeći epidemiološki rizik. Prvog dana škole deca će biti upoznata sa svim merama predostrožnosti, a osim toga, planirana je realizacija pripreme zaposlenih u školama, kroz programe obuka i seminare o primeni mera zaštite zdravlja učenika i zaposlenih.

ŠKOLE DUŽNE DA PRATE SITUACIJU

U STRUČNOM uputstvu Ministarstva prosvete navodi se da je škola dužna da prati epidemiološku situaciju i aktivnosti organizuje tako da zaštiti zdravlje učenika i zaposlenih. Navodi se da je u saradnji predstavnika Instituta "Batut", predstavnika SZO u Srbiji, predstavnika Unicefa i Ministarstva pripremljeno uputstvo o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih koje se primenjuju u školama. Ono sadrži smernice za postupanje u pogledu nošenja maski, držanja distance, dolaska i odlaska iz škole, održavanja higijene...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima