KORONA SLABI I ZDRAVO SRCE: Kardiolog prof. dr Dragan Simić upozorava na posledice preležane infekcije

B. R.

15. 08. 2020. u 08:39

KOVID 19, za koji se na početku epidemije mislilo da je respiratorna, a ispostavilo se da je zapravo sistemska bolest koja napada mnoge organe, i kada se uspešno izleči - definitivno ostavlja posledice.

КОРОНА СЛАБИ И ЗДРАВО СРЦЕ: Кардиолог проф. др Драган Симић упозорава на последице прележане инфекције

Dr Dragan Simić / Foto V. Danilov

Još od 11. marta, kada je SZO proglasila pandemiju, sve naučne studije sugerišu da bi ova zarazna bolest mogla da "regrutuje" potpuno novu grupu poslekovid-pacijenata, a sada se u to uveravamo i u praksi. Ako su oštećenja pluća zbog same prirode bolesti, možda i mogla da se očekuju, veliki broj izlečenih od kovida sa ozbiljnim posledicama na srcu iznenađuje i lekare. Prema nalazima najnovije studije sprovedene u Nemačkoj, kod više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od korone razvili su se trajni srčani problemi. U kojem procentu su takva oštećenja prisutna kod pacijenata u Srbiji izlečenih od kovida, pouzdano se ne zna, ali kardiolozi potvrđuju da im u ordinacije dolazi sve više takvih.

- Imamo povremeno pacijente koji su bolovali od kovida u martu ili aprilu, pa su se oporavili, a sada dolaze kod nas u Kliniku zbog problema sa srcem i znacima početne srčane slabosti - kaže, za "Novosti", profesor dr Dragan Simić, načenik u Klinici za kardiologiju KCS. - Mi ćemo te ljude dalje da pratimo, a vreme će pokazati da li su promene koje nastaju zbog virusa korona privremene ili trajne.

Kada je reč o posledicama infekcije virusom korona na srce zasad se zna da su one najveće na srčanom mišiću.

- Mnoga istraživanja su u toku, a dosad je poznato da tri četvrtine izlečenih osoba imaju određene promene na srčanom mišiću - kaže prof. Simić. - Nemačka studija je, recimo, pokazala da je prosečna starost tih ljudi, koje su pratili dva meseca, 49 godina. To su zabrinjavajući nalazi.

Sve promene u organizmu koje se dešavaju tokom ove bolesti, od povišene temperature, dehidratacije, do pada krvnog pritiska, zapravo su ozbiljan atak na srce.

- Oko tri do četiri odsto tih osoba dobije perikarditis, upalu srčane kese, određen broj dobije mioperikarditis (upalu srčane kese i srčanog mišića), a kod oko 22 odsto se uočava stanje koje liči na koksaki miokarditis - navodi prof. Simić.

Srce trajno može da ošteti i neodležana jaka prehlada, a recimo, koksaki miokarditis, izaziva fibrozne promene.

- Srce vremenom počinje da se širi, snaga mišića opada, pacijent počne da se zamara, povremeno kašlje, malaksao je - navodi prof. Simić. - Kao i u slučaju koksaki miokarditisa, i pacijentima koji su preležali kovid savetujemo da se pripaze. Preporuka je da se izbegavaju veći fizički napori, čak i ako se pacijent posle kovida odlično oseća. Svi koji su preležali infekciju korona virusom trebalo bi da urade bar EKG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)