DA LI CRNOGORCIMA TREBA PCR TEST ZA ULAZ U SRBIJU? Dr Tiodorović razjasnio nedoumice, sve je objasnio po "zonama"

Novosti online

14. 08. 2020. u 15:44

- Mi smo se držali kriterijuma koji postoji u SZO i Evropskom centru za kontrolu i praćenje bolesti i ti su kriterijumi prihvaćeni i u drugim delovima sveta - rekao je dr Branislav Tiodorović.

ДА ЛИ ЦРНОГОРЦИМА ТРЕБА ПЦР ТЕСТ ЗА УЛАЗ У СРБИЈУ? Др Тиодоровић разјаснио недоумице, све је објаснио по зонама

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Dakle postoje takozvane tri zone: u crvenoj su oni koji imaju 25 i više na 100.000, imamo plavu zonu i tu su oni od 10 do 25 kumulativnih incidenata na 100.000 stanovnika, i imamo onu ispod deset, zelenu - naglasio je na epidemiolog.

Kako je objasnio, u toj zoni se nalaze Mađarska, Norveška i za te zemlje Srbija ne traži nikakve uslove niti ograničenja.

- Zemlje u plavoj zoni se moraju pratiti intenzivno i tu je na primer Hrvatska i za nju smo se odlučili da postoji jedan uslov, a to je PCR test. U zoni koju nazivamo crvena, a to je jako važno, nalazi se i Rumunija, koja u ovom delu Evrope ima najveći broj novopozitivnih i za njih tražimo PCR, za Severnu Makedoniju takođe. Za Crnu Goru ne tražimo, jer imaju manji broj zaraženih sada. Zato smo odlučili da za Crnu Goru ne tražimo nikakav uslov - rekao je dr Tidorović.

On je dodao da to što Srbija ne traži PCR test za državljane Crne Gore ne znači i da će Crna Gora, koja od sutra otvara granice za naše državljane, neće tražiti PCR test.

- I ovo što smo rekli za BiH i za KiM, takođe za Grčku, Egipa, praćenje je na dnevnom nivou. Za one građane koji dolaze iz tih zemalja ne uvodimo nikakve mere jer računamo na samosvest - rekao je Tiodorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije