OPREZ ZA SVE KOJI PRELEŽE KORONU: Kardiolog upozorava, bez fizičkih napora tri do šest meseci!

Novosti online

13. 08. 2020. u 18:25

Profesor Medicinskog fakulteta, kardiolog Goran Milašinović preporučuje da dok se u potpunosti uticaj korona virusa na srce ne definiše, osobe koje su ga preležale čuvaju svakog većeg fizičkog napora tri do šest meseci.

ОПРЕЗ ЗА СВЕ КОЈИ ПРЕЛЕЖЕ КОРОНУ: Кардиолог упозорава, без физичких напора три до шест месеци!

Foto: Printscreen

Milašinović kaže da se o uticaju virusa i stepena napada na kardiovaskularni sistem mnogo nagađa i malo zna, ali napominje da postoji na desetine studija koje govore o promenama na srčanom mišiću koje liče na "miokarditis" (neki izvori govore o preko 50 odsto obolelih od Kovid-19).

- Dok se uticaj ovog korona virusa ne definiše, razum nalaže da se osobe koje su prebolele Kovid-19 čuvaju svakog većeg fizičkog napora (koji bi ubrzavao puls) tri do šest meseci, kakav je, inače, pristup miokarditisima, a u slučaju tegoba (zamor, ubrzan ili neujednačen puls u miru, nelagodnost ili bol u grudima, nedostatak vazduha pri manjim naporima), trebalo bi uraditi vanredni kardiološki pregled - istakao je doktor Milašinović.

On je kazao da je aktuelna pandemija pokazala da u budućnosti treba obratiti pažnju na stanje javnog zdravstva, te naznačava da su sada stradali oni regioni sveta u kojima je javno zdravstvo "sistematski uništavano na račun privatnog".

Prema rečima ovog stručnjaka, jedan od važnih elemenata u epidemiji, odnosno nakon nje, jeste "posttraumatski stresni sindrom".

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode