U NEKIM STE STVARIMA PREVAZIŠLI ITALIJU: Hirurg Jakopo Palavičini o boravku u Srbiji, ima VAŽNU poruku za naš narod

Tanjug

12. 08. 2020. u 17:46

VOĐA grupe italijanskih lekara, koja boravi u Srbiji, hirurg Jakopo Palavičini, izneo je svoje utiske.

У НЕКИМ СТЕ СТВАРИМА ПРЕВАЗИШЛИ ИТАЛИЈУ: Хирург Јакопо Палавичини о боравку у Србији, има ВАЖНУ поруку за наш народ

Foto: Tanjug

On je ocenio danas da se Srbija u borbi protiv korona virusa može pohvaliti dobrom organizacijom i maksimalnim korišćenjem resursa koji, kako je dodao, u nekim slučajevima prevazilaze iskustva u Italiji.

- Zdravstvenim radnicima u Srbiji smo preneli naše dragoceno iskustvo s mehaničkom ventilacijom - asistiranim disanjem, kao i tehnike izvođenja ultrazvuka pluća na posebno teškim pacijentima, a mi smo mogli da naučimo i vidimo dobru praksu i vrlo dobru organizaciju i optimalno korišćenje resursa, koji su u nekim slučajevima daleko prevazilazili iskustva u Italiji - rekao je Palavičini za Tanjug.

Prema rečima hirurga Univerzitetske bolnice u Torinu, model organizacije resursa u Srbiji primenjen je na najbolji mogući način.

- Svi ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama koje smo posetili odlično rade, organizovano, bolnice su dobro opremljne - rekao je Palavičini i apelovao na građane da se i oni ponašaju na odgovoran način kako bi pomogli svim tim stručnjacima da se lakše izađe iz složene situacije.

Istakao je da je celokupno osoblje u Srbiji, a pored Beograda bili su i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, ne samo srdačno već i otvoreno za dijalog i razmenu ideja i iskustava.

Foto: Ambasada Italije

Tim italijanskih lekara po dolasku u Srbiju

- Uspostavili smo tesne veze - naveo je Palavičini.

Upitan da li misli da je najgore prošlo, rekao je da nije epidemiolog da to može da komentariše, ali da bi svako želeo da zna i da predvidi budućnost.

- Nadamo se da je najgore iza nas, kolege su nam rekle da u Beoradu već ima manje pacijenata, više slobodnih kreveta, posebno na intezivnoj nezi... Niko nema odgovor na to pitanje, mislim da je moguće da je najgore prošlo - rekao je Palavičini koji je prvi put u Srbiji.

Tim povodom kaže da je bio impresioniran ljudima, i da mu se svidelo ono što je video.

Bolnice su dobro opremljne, svi odlično rade

- Volim ljude u Srbiji, ljubaznost koju smo doživeli bila je neverovatna, van svih naših očekivanja - rekao je Palavičini, šef tima u kome su i dva anesteziologa, lekar urgentne medicine, infektolog, hirurg i medicinska sestra, predstavnik osoblja za kritične slučajeve.

Oni su, kako je dodao, iz najrazličtijih delova Italije, Rima, Barija ...

Italijanski tim će u Srbiji boraviti do nedelje, došli su 2. avgusta specijanim letom, a boravili su u KC u Begradu, na Klinicia za infektivne i tropske bolesti, u KBC Zemun, Bežanijska kosa, ali i u bolnicma u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Foto: Tanjug

- Posetili smo bolnice, i nove i stare, i one gde je rekonstrukcija u toku ali bez obzira na te razlike, videli smo savršenu organizacjiju i vrlo dobro strukturu. Sve je bilo perfektno organizvano i svi timovi su bili spremi da se bore i izbore sa ovim velikim izazovom - rekao je Palavičini.

Dodao je da je ceo tim na čijem je čelu upravo završio razgovor sa ministrom zdravlja Zlatoborom Lončarem o nastavku saradnje, ne samo mogućnosti već i o velikoj zainteresovanosti da se saradnja proširi i produbi.

Ljubaznost koju smo doživeli bila je neverovatna

Bilo bi veliko zadovoljstvo da i srpski stručnjaci dođu u Italiju, rekao je on i dodao da je Vlada Italije pokrenula isti projekat u Azebejdžanu i Albaniji.

- Naš tim došao je u Srbiju kako bi pružio pomoć i obuku na osnovu iskustva tokom petomesečne borbe s virusom. Razmena mišljenja i najbolje prakse sa lekarima i medicinskim osobljem u Srbiji moći ce da pomogne u borbi protiv epidemije - rekao je Palavičini.

Tim čine i lekari Agostino Roazio, Andrea Marijano, Andrea Ronkarati i Vito Prokači i sestra Aliče Polano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu