MINISTAR ŠARČEVIĆ: U septembru ne moraju da se pravdaju izostanci iz škole, roditelji da obezbede bar tri maske

Agencije

sreda, 12. 08. 2020. u 09:45 >> 09:56

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ: У септембру не морају да се правдају изостанци из школе, родитељи да обезбеде бар три маске

Tanjug

UKOLIKO, zbog straha od virusa korona, roditelji na početku školske godine ne žele da decu šalju u školu, to neće morati da pravdaju, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za TV Pink naveo da će danas škole dobiti jasne smernice i modele nastave za predstojeću školsku godinu.

"Roditelji koji u septembru ne žele decu da šalju u školu, neće to morati da pravdaju", naveo je ministar.

On je naglasio da se dva meseca radilo na pripremama nastave za novu školsku godina. Za nastavu u školi fokus će biti na učenicima nižih razreda i oni će nastavu pohađati u prepodnebvnim satima. Tokom časova, kako je rekao, moraju se poštovati mere distance i za svakog učenika mora se obezbediti prostor od četiri kvadratna metra.

To znači da će većina odeljenja morati da se deli i da u učionici neće biti više od 15 učenika.

Za 542 škole od 1.192 postojećih u Srbiji neće biti potrebe da se odeljenja dele, jer nemju više od 15 učenika. To su seoske škole, škole manjina, škole na KiM. (rs.sputniknews.com)

Profesori neće raditi dve smene, izjavio je prosvete Mladen Šarčević za TV Prvu.

Na pitanje ako u odeljenju ima 26 učenika i podele se na dve grupe, kada dolaze na nastavu, i da li i jednoj i drugoj grupi nastavu drži isti učitelj, ministar Šarčević odgovara je odgovorio da je poslato uputsvo svim školama i da je specifičan odnos prema zaposlenima.

"Učitelj koji ima četiri časa po pola sata ima prostora da kad započne sa prvom grupom, nastavu nastavi i sa drugom grupom", rekao je za TV Prva Šarčević.

Prema njegovim rečima, to će biti isti učitelj.

"Ne radi dve smene, ima svoju radnu normu", objasnio je Šarčević.

On je dodao da će i oni koji su proglašeni kao tehnološki viškovi biti aktivirani.

Produženi boravak će funkcionisati, sve škole imaće isti broj grupa, kao i svoj prostor i svoje nastavnike.

Šarčević je ukazao da sve, ipak, zavisi od epidemioloških uslova.

I osnovci i srednjoškolci će imati mogućnost da se opredele za onlajn nastavu.

Kada je reč o maskama, on je zamolio premijerku da se obezbede sredstva gde to bude neophodno.

"Predlog je da roditelj obezbedi bar tri maske", rekao je Šarčević i dodao da će u školama biti i rezervnih.

Kada su u pitnju vrtići, oni rade od maja, početne muke su bile kada je osoblje imalo korona virus, ali su se svi držali pravila. "Isto će tako biti i od jeseni", istakao je Šarčević.

On je naveo da će problem biti sa gimnazijama, koje će morati da rade sistem nedelja za nedelju. Kod stručnih škola neće biti takvih problema, jer praktična nastava oslobađa prostor za toretsku nastavu.

Kako je naveo, medicinskim školama neće biti preporučena praktična nastava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Zoran

12.08.2020. 10:58

Imate para za luksuz, za migrante, maske ste poklanjali mnogo bogatijima od nas, ali za nasu decu nemate. Pritom ste maskama koje su kostale desetak dinara udesetostrucili cenu. I sve to za NASU DECU. Bravo za brigu o deci.

veljovic

12.08.2020. 11:36

Ako odeljenje od 30 učenika podelim na dve grupe, i prvoj grupi održim 30min čas, onda će druga da dobije 15min. Jer imam svoju normu. A kao roditelju, važno mi je da moje dete bude u grupi gde je 30 min čas. Šta onda?

MUja

12.08.2020. 12:32

@veljovic - Ne brinite. Ova najnovija budalastina ministra ce ostati samo to. Nije primenljivo u praksi. Samo sto to njemu jos niko nije rekao. U septembru nece biti nastave, jer nece morati da se pravdaju izostanci. Do oktobra stizu mozda prava resenja, mada je moguca nova budalastina. Ipak , kada neko godinama lupeta, tesko je ocekivati da ce nekada nesto smisleno da kaze.

Niko

12.08.2020. 11:52

Veljovic,osnova matematike je kada se deli 30 ucenika na dve grupe znaci po 15 ucenika, ako imas 6 casova danas po 45 minuta, prva grupa ima 3 casa po 45 minuta, a druga takodje to isto, i fond casova za taj dan ispunjen, da to je matematika ali za one sa mega densa to puno ne znaci, tamo znace samo koverte

Lidija

12.08.2020. 12:29

@Niko - @Niko Broj ucenika u razredima je uglavnom od 32 do 36. Retka se odeljenja sa manjim brojem ucenika. Specijalna mentorska odeljenja imaju od 16 do 24 ucenika, npr u matematickoj gimnaziji. Ukoliko je maksimalan broj ucenika u grupi 15, tesko je 32 ili 36 ucenika smestiti u dve grupe. Drugo nema dovoljno prostora u skoli, niti ima dovoljno kadra, Ako predajete jednoj grupi, druga grupa nema nastavu. Nece je imati ni oni koji ostaju kod kuce. Ministar po obicaju prica gluposti. Mnogi nastavnici predaju u vise skola, ili bar u vise razreda. Imaju 7-8 odeljenja od 200 do 240 ucenika kojima predaju u zavisnosti od predmeta i nedeljnog fonda casova odeljenja. Komentar je ocigledno pisao neko ko nikada nije odrzao ni jedan cas, i ko misli da se razume u matematiku.

Niko

12.08.2020. 14:29

@Lidija - Lidija, Matematika je takva nauka da je to moguce, e sad posto je sad moderno imati mega dens diplomu, i sa njom predavati to je neka druga stvar. Prvo ucitelji predaju deci vise predmeta, tako da je moguce deliti decu u grupe. Drugo deca treba da uce one stvari koje su vazne za zivot, uz dobru organizaciju sve je moguce. Trece deci predavati na takav nacin da oni razumeju o cemu nastavnik prica. Cetvrto deci posle pola sata slusanja pada koncetracija i slabije razumeju, npr. nije dovoljno nauciti formulu za dinamiku fluida napamet, a ne znati na pravom primeru do resiti. Peto deci trebaju da predaju ljudi koji znaju na pravi nacin da prenesu znanje a to nisu samo formule, vec ih nauciti kako da razmisljaju

Lidija

12.08.2020. 23:22

@otvoreno oko - Sve beogradske gimnazije. I vecina srednjh skola. To je zakon. Odeljenja se formiraju sa po 32 ucenika, pa onda doda jos po neki, ponovci, selidbe,... Vecina osnovnih skola u Beogradu. Jovan Sterija Popovic od prvog razreda osnovne skole 36 ucenika u razredu (Npr. moj sin). Retke su skole u Srbiji u kojima je manji broj (od 30) ucenika u razredu. Obicno specijalna odeljenja, matematicka gimnazija, odeljenja za fiziku, informatiku,... tu ih je od 16 do 24. Ne sme vise od 24 zbog mentorskog rada. I oni koji uce na jezicima manjina su u odeljenjima sa manjim brojem djaka. Informacije imate nakon svakog upisa za svaku skolu u Srbiji, na sajtu Ministarstva prosvete.

Ljudmila

12.08.2020. 19:51

@Niko - Ucenici imaju 35 casova nedeljno. Da li predlazete da imaju po 15 casova nedeljno, 3x45 minuta dnevno? Manje od polovine? I gradivo da im se smanji na manje od polovine? Za ispitivanje je potrebno odredjeno vreme. Ako se smanji broj casova, nece se smanjiti vreme potrebno za ispitivanje, smanjice se vreme za predavanja. Ukoliko djaci sa vasim predlogom od 15 casova nedeljno nauce vise od petine gradiva to ce biti uspeh!

maniks

12.08.2020. 13:23

Sta je bre ovo ako hoces ides u skolu ako neces ne moras. Ministre u srednjim skolama u manjim mestima i moguca je vasa zamisao jer deca uglavnom ne putuju vec dolaze u skolu pesice. Sta u Beogradu i drugim vecim gradovima do dolaska u skolu. Deca menjaju dva do tri prevoza , u autobusu guzva , jedan pored drugog a onda dodje u skolu i sve po propisu. Razmislja li neko do dolaska u skolu sta raditi.

790_r8os_o4_u11

12.08.2020. 15:24

Dvoje dece,to su minimum 3000 din samo za maske,a gde je topli obrok i ostalo,toliko forsirate otvaranje skola,a nemate para za maske,drzava treba da obezbedi maske,nisu roditelji duzni da to obezbede,sramno i bezcasno

Sky

12.08.2020. 15:37

Kada imate milione evra za Albaniju pa za Ekgleske katedrale pa za Klintonove.... onda lepo kupite i deci maske da ne udisu kroz jednu masku ceo dan a pritom na tim maskama i pise da ne stite od Korone.

Mucenik

13.08.2020. 10:25

Nije mi jasno.Prosvetni radnik drzi dva casa po 30 minuta u jedno idelenje.To je 60 minuta a placa mu se jadan cas od 45 minuta.Znaci 15 minuta u svakom odelenju drzi bezplatno.Gde to ima? Ova drzava na prosvetne radnika gleda kaona robove.Ajde neka daju u nekoj drugoj oblasti da neko radibez nadoknade.Daju novac radnicima u privredi koji ne rade i.t.d.