DOKTORKA DARIJA OTKRILA: Evo kako će tačno izgledati prvi septembar i koja se procedura mora ispoštovati na ulasku u školu

Beta

11. 08. 2020. u 21:29

ZAMENICA direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da je dolazak đaka bez respiratornih infekcija u škole osnov novog režima nastave od septembra u Srbiji.

ДОКТОРКА ДАРИЈА ОТКРИЛА: Ево како ће тачно изгледати први септембар и која се процедура мора испоштовати на уласку у школу

Foto Tanjug

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije (RTS), Kisić Tepvačević je naglasila važnost sprovođenja propisanih mera zaštite u borbi protiv korona virusa u školama i dodala da đaci mogu da nose zaštitne maske izrađene od bilo kog materijala.

Kazala je da će prvi dan nove školske godine biti posvećen edukaciji osnovaca i srednjoškolaca o prevenciji korona virusa.

- Prilikom ulaska u školu dete će morati da stavi masku i tako da ide do svoje klupe, mi preporučujemo da se maska nosi stalno. S obzirom na to da će biti smanjena gustina smeštaja, deca će imati svoja četiri kvadratna metra te će masku moći da skinu jer postoji fizična distanca - rekla je Kisić Tepavčivć.

U svim drugim slučajevima, kada deca idu na odmore ili u sanitarne prostorije, moraće da nose maske, dodala je ona.

Ukoliko se simptomi infekcije kod nastavnika ili đaka prvi put primete u školi, nastavnik će prekinuti nastavu i javiti se u kovid ambulantu, a deca će se obraćati nastavniku koji će ih uputiti u sobu za izolaciju, a odatle preuzeti roditelji.

Foto D. Milovanović

Ona je istakla da je pored zdravlja i bezbednosti dece u školama prioritet i omogućavanje kontinuiranog nastavka školovanja.

Govoreći o vakcini protiv korona virusa koja je registovana u Rusiji, Kisić Tepvačević je kazala da nije od značaja poreklo vakcine već njena bezbednost i efikasnost.

Ponovila je da je za uvoz vakcine potrebno da ona dobije sertifikat o bezbednosti srpskih stručnjaka.

Dodala je da Srbija pregovara sa više proizvođača vakcina, sa nekima s kojima je potpisala "memorandum o saradnji" ali nije mogla da kaže o kojim je proizvođačima tačno reč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)