NEMA SPORTA, NEMA PEVANjA: Doktor Kon o novim pravilima u školi kakvu ne poznajemo

Tanjug

utorak, 11. 08. 2020. u 16:22

НЕМА СПОРТА, НЕМА ПЕВАЊА: Доктор Кон о новим правилима у школи какву не познајемо

Foto: Printscreen

RIZIK polaska u školu je nešto što treba maksimalno smanjiti, a to je neprekidno nošenje maske, poručio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je na konferenciji za štampu Kriznog štaba na pitanje da li je oobavezno nošenje maske tokom celog boravka u školi, ukazao da postoji iskustvo šta znači nošenje maski, i koliko to može biti efikasno, te smanjiti prenošenje virusa.

- Pre odlaska u školu roditelj treba da bude saradnik i decu ne šalje u školu ako ima temperaturu, respiratorne probleme i slično. Kada dođe u školu dete mora da nosi masku i odlazi do klupe. Pre nego što uđe u učionicu treba da opere ruke. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno, jer je to najbezbednije. Ali kada dođe do klupe, za vreme slušanje časa, može da odloži masku - objasnio je.

Kon je kazao da struka smatra da je najbolje da se neprekidno nosi maska, ali dozvolja mogućnost da, kada je dete u svojoj klupi, masku odloži.

- Ako počne da govori, odgovara, odmah mora da stavi masku, što važi i kada izlazi iz učionice, bilo da je u holu, toaletu ili drugom mestu. Tokom leta treba svi propzori treba da budu otvoreni - dodao je on.

Kolektivni sportovi, kako je kazao, ne mogu biti tolerisati, te će se fizičko vaspitanje održati uz potrebnu distancu.

- Znamo da i pevanje može da poveća izlučivanje virusa, i u tom smislu prilikom muzičkog nema pevanja u horu. Takođe, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu. To su sve stvari o kojima će se detaljno pričati prvih dana. Biće i nastavnicima organizovan poseban vebinar - najavio je Kon.

Kazao je i da bi bilo dobro da roditelji uspeju svoju decu da pripreme za nove uslove u školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Ana

11.08.2020. 16:44

Nema sporta, nema pevanja! A gde je Ministarstvo sporta kad dozvoljava treninge. Iskreno protiv treninga nemam ništa protiv. ali imam protiv ovih nebuloznih odluka. Pripreme, treninzi, sve to moze, misnistarstvo sportva odobrava, a Ministarstvo prosvete ono sto njima ne odgovara u skoli zabranjuju. Koje licemerstvo. Ustvari ono sto se plaća to niko ne zabranjuje i ne prave veliku dramu od toga.

Loznica

11.08.2020. 17:47

@Ana - Bravo! Svi klubovi mogu normalno da treniraju, a deca u školama ne smeju. Ako je to opasnost, kolektivni sport, šta ćemo sa decom koja treniraju u klubovima, da li to znači da su oni "bombe". Ma smešno.

klimavi

11.08.2020. 17:24

Dole vise bre sa vasim zabranama. Pa ovde na zapadu deca idu normalno u skole bez maski i ogranicenja. A ovog gosp.sa njgovim i nebulozama nemogu vise da gledam.

Max

11.08.2020. 18:27

Posle 15 dana škole, zapamtite šta sam napisao, molićete da se sve škole zatvore. Proklinjaćete Kona i krizni štab što je uopšte otvorio škole. Nije korona naša izmišljotina, čitajte strane medije, Brazil, Indija, Amerika, Meksiko...Svi su naje....li čim su otvorili škole. A svi kuckajte gluposti, korona + škola= zaraza, bolnica, respiratori, i ne daj bože...

Sabina

11.08.2020. 18:32

Koja glupost!!! Svi fudbalski klubovi po Beogradu išli na pripreme, zabranjuju deci u vrtić a uredno naplaćuju, Ada puna kupača, a oni i dalje obmanjuju narod. Živimo prekoputa škole, školsko dvorište je puno celo leto tokom korone, dece, roditelja sa bebama i sad će deca pod maskama da budu po ceo dan.

zoran

12.08.2020. 12:26

Matori oladi malo.... pa ti hoces generaciju da nam celu unistits!!! Unistavas sve ono sto je najbolje. Da li si svestan i da li ikada skidas masku sa svojih ociju...odi do skole i pogledaj da se deca normalno druze po dvoristima, igralistima, kucama, gradu..... Ti ces napraviti cirkus u skoli sa tim merama i maskama, a onda u pekari pored skole bice nagurano 100 dece koja moraju da kupe uzinu jer jednostavno moraju i tako su navikli da funkcionisu. Vi ste bruka za ovu zemlju, bruka za struku!! Sram vas bilo!!!! Roditelji moramo da ovo prekinemo! Ovaj cirkuzant ce unistiti generacije!!!!

aleksandra

12.08.2020. 13:51

Bas prakticno-da dete sto puta stavlja-skida jednu istu masku u toku dana, ni neki medicinari ne znaju da to izvedu kako treba a kamo li deca.

Dragana

12.08.2020. 16:30

Ma ovo je ljudi smesno i strasno nek on bude samo 2 sata sa maskom pa da vidi kako je izdisati i udisati isti vazduh,svaki doktor rekao bih koliko dugo nosenje maske nije zdravo za decu,toliko o tome koliko zele da zastite decu