NEMA SPORTA, NEMA PEVANJA: Doktor Kon o novim pravilima u školi kakvu ne poznajemo

Tanjug

11. 08. 2020. u 16:22

RIZIK polaska u školu je nešto što treba maksimalno smanjiti, a to je neprekidno nošenje maske, poručio je danas epidemiolog Predrag Kon.

НЕМА СПОРТА, НЕМА ПЕВАЊА: Доктор Кон о новим правилима у школи какву не познајемо

Foto: Printscreen

Kon je na konferenciji za štampu Kriznog štaba na pitanje da li je oobavezno nošenje maske tokom celog boravka u školi, ukazao da postoji iskustvo šta znači nošenje maski, i koliko to može biti efikasno, te smanjiti prenošenje virusa.

- Pre odlaska u školu roditelj treba da bude saradnik i decu ne šalje u školu ako ima temperaturu, respiratorne probleme i slično. Kada dođe u školu dete mora da nosi masku i odlazi do klupe. Pre nego što uđe u učionicu treba da opere ruke. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno, jer je to najbezbednije. Ali kada dođe do klupe, za vreme slušanje časa, može da odloži masku - objasnio je.

Kon je kazao da struka smatra da je najbolje da se neprekidno nosi maska, ali dozvolja mogućnost da, kada je dete u svojoj klupi, masku odloži.

- Ako počne da govori, odgovara, odmah mora da stavi masku, što važi i kada izlazi iz učionice, bilo da je u holu, toaletu ili drugom mestu. Tokom leta treba svi propzori treba da budu otvoreni - dodao je on.

Kolektivni sportovi, kako je kazao, ne mogu biti tolerisati, te će se fizičko vaspitanje održati uz potrebnu distancu.

- Znamo da i pevanje može da poveća izlučivanje virusa, i u tom smislu prilikom muzičkog nema pevanja u horu. Takođe, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu. To su sve stvari o kojima će se detaljno pričati prvih dana. Biće i nastavnicima organizovan poseban vebinar - najavio je Kon.

Kazao je i da bi bilo dobro da roditelji uspeju svoju decu da pripreme za nove uslove u školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)