MINISTAR OBJASNIO SVE DETALJE: Evo kako će izgledati nastava od prvog septembra - Školama i roditeljima na raspolaganju više modela

Tanjug

11. 08. 2020. u 15:57

MINISTRA prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da su nadležni, po pitanju odvijanja nastave od septembra, pošli od toga da petina roditelja ima decu do 12 godina, što je razlog da mlađi osnovci krenu u školu.

МИНИСТАР ОБЈАСНИО СВЕ ДЕТАЉЕ: Ево како ће изгледати настава од првог септембра - Школама и родитељима на располагању више модела

Foto: Printscreen

- Sve zavisi od trenutnog zdravlja nacije. Pošli smo od toga da ne očekujemo vanredno stanje, kada su, kao u prvom talasu, roditelji dece do 12 godina bili kod kuće. Preko 22 odsto je roditelja dece do 12 godina, što je dovoljan razlog da mlađi osnovci na neki način treba da krenu na nastavu - rekao je Šarčević na pres konferenciji.

On je ponovio da će se nastava za decu od prvog do četvrtog razreda odvijati u školama, uz smanjenje broja učenika u učionicama i poštovanje svih mera.

- Od 1.192 osnovne škole, 543 njih, ili 45 dosto ne moraju da se dele - dodao je ministar.

Naveo je da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, između časova planirarani petominutni odmori, a posle drugog časa odmor od 15 minuta.

Nakon svakog bloka nastave učionice moraju da se dezinfikuju, po preporukama koje su pripremili epidemiolozi.

Šarčević je rekao da je nalošiji model nastave na daljinu, jer nema kontakata, te da su sva prelazna rešenja bolja od učenja na daljinu.

Dodao je da školama sutra stiže uputstvo o nastavi od septembra.

Ministar prosvete Šarčević kaže da će od 14 sati u školu ići stariji osnovci i da će škole same određivati da li će organizovati, na primer, peti i šesti razred ili sedmi i osmi ili od petog do osmog i slično.

- Petaci, šestaci i sedmaci će imati po pet časova u setembru, a osmaci šest časova. Ipak, modifikovaćemo taj raspored na osnovu dobijanih nedeljenih izveštaja, pa će se praviti dodatni modeli.

AP Photo

Kaže da će roditelji moći da se opredele tokom septembra da li će isključivo deca pratiti onlajn ako su imali neki smrtni slučaj i slično, dok će za ocenjivanje biti obavezno da dođu u školu.

Šarčević dodaje da neće biti kabinetske nastave kako se ne bi deca šetala od kabineta do kabineta, već će biti stacionirani u određenim delovima, gde imaju mokri čvor i slično.

Takođe, fizičko vaspitanje će biti prilagođeno, a od 1. septembra će se mnogo više govoriti o samoj epidemiji u školama.

Roditelji će sa razrednim starešinom komunicirati onlajn, dodao je ministar.

Navodi da će 31. avgusta u popodnevnim satima roditelji morati na kratko da se pojave čija su deca prvi i peti osnove, kao i prvi srednje škole, kako bi se upoznali sa svojim starešinama.

- Za srednje škole može nekoliko modela da se primeni, a osnovni model je da rade nedeljno i one će raspoređivati grupe u zavisnosti od programa. Na primer, nećemo decu medicinskih škola terati da idu na praksu.

Šarčević kaže da će onlajn nastava od petog do osmog razreda biti pre podne, a za srednje popodne, kao i da će svi sadržaji moći da se nađu na RTS Planeti, a biće im dostupan i skraćeni čas koji će moći roditelji sa decom da premotaju i pogledaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)