U planu otvaranje 9 novih laboratorija za testiranje na koronu, a evo i u kojim gradovima

Tanjug

11. 08. 2020. u 10:40

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je da se planira i otvaranje devet novih državnih laboratorija.

У плану отварање 9 нових лабораторија за тестирање на корону, а ево и у којим градовима

Foto: Printscreen

On je sa sedam timova u prethodna četiri dana obišao laboratorije u Srbiji, kako bi se videlo koje od njih mogu da budu osposobljene za testiranje na korona virus.

Vekić, predsednik nedavno formirane Radne grupe koja radi na otvaranju novih laboratorija za testiranje na korona virus, rekao je u Dnevniku RTS da je to telo imalo zadatak da vidi prostor, aparaturu, strukturu zaposlenih i da proceni koliko ljudi treba da završi dodatnu edukaciju.

- Sedam timova je u prethodna četiri dana obišlo laboratorije - navodi Vekić i najavljuje da će u narednih dan-dva biti sublimirani rezultati i podnet izveštaj Vladi.

On je istakao da postoje objekti i laboratorije koji imaju izuzetno dobre uslove, gde treba uraditi dobru edukaciju, a ima i onih koje kubure sa prostorom, dok u određenim laboratorijama treba da se obezbede nove pi-si-ar mašine i ekstraktori.

- Ići će se u pravcu osposobljavanja novih laboratorija i povećanja kapaciteta postojećih", istakao je Vekić i dodao da je u planu otvaranje devet novih državnih laboratorija - u Šapcu, Zaječaru, Užicu, Kruševcu i drugim gradovima.

Što se tiče uključivanja privatnih laboratorija, Vekić navodi da je više od 30 konkurisalo za serološka testiranja, a 27 je dobilo dozvolu za rad.

Govoreći o početku školske godine, Vekić je rekao da je njegov stav da škole treba što pre otvoriti.

On je naveo da je medicinski deo Radne grupe radio prethodnih dana intenzivno i predložio nekoliko mera koje će biti danas objavljene i koje određuju kako deca treba da se ponašaju, koja je distanca, u kojim vremenskim intervalima treba da se očiste kabineti, dezinfikuju zajedničke prostorije, stolice i stolovi.

- U učionicama će morati da se poštuje socijalna distanca, deca će nositi maske, uglavnom tek kad odgovaraju imaće priliku da skinu maske, dezinfikovaće se kompletan školski pribor, školske klupe, predmeti koji se nalaze u učionicama, toaleti će se dezinfikovati tokom školskog odmora - naveo je Vekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)