IRINEJ: Ne može se dobiti rat proterivanjem sopstvenog naroda

Tanjug

09. 08. 2020. u 08:44

SRPSKI patrijarh Irinej izjavio je, povodom obeležavanja 25. godišnjice hrvatske oparacije "Oluja", u kojoj je 1995. iz Hrvatske izbeglo između 220.000 i 250.000 Srba, da se rat ne može dobiti proterivanjem i uništavanjem sopstvenog naroda.

ИРИНЕЈ: Не може се добити рат протеривањем сопственог народа

Patrijarh Irinej

- Molim i apelujem na hrvatsko državno i crkveno vođstvo, kao i na političke i duhovne vođe našeg naroda, da čine sve što mogu da se iskoreni mržnja i zavlada mir između dva naroda - istakao je patrijarh u intervjuu za današnju beogradsku Politiku.

On je ocenio da je utisak da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika.

- Ukoliko je to zaista tako, onda i naši narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u genocidu, treba da, čuvajući nacionalnu svest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprineti mirnijem snu i boljem životu našeg naroda u Hrvatskoj - rekao je patrijarh i naveo da u Evropi jedino desetine sela na Baniji, Kordunu i Lici, u kojima žive Srbi, nemaju struju.

- Mi se, ovde u Srbiji, zalažemo i podstičemo naše vlasti, da ispune sve razumne potrebe hrvatske manjine - rekao je Irinej, dodajući da veruje da su to i za Vladu Hrvatske dostižni ciljevi i da srpski predstavnici treba da sa njima sarađuju za dobrobit svih.

Govoreći o položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i nedavnim pregovorima sa crnogorskom vladom, patrijarh je istakao da je stav Svetog arhijerejskog sinoda, Sabora i njega da sva otvorena pitanja mogu biti rešena u okviru Ustava SPC, njenih zakona i kanona. Irinej je ukazao da je takav stav nedvosmisleno pokazao i narod u tamošnjim eparhijama.

- Ni narod, ni Crkva ne prihvataju raspravu o pitanju: čiji su srpski pravoslavni hramovi? Ni narod, ni Crkva ne pristaju na bilo kakvu promenu ustrojstva, na narušavanje crkvenog i narodnog jedinstva. Patrijar srpski to pogotovo ne prihvata, sviđalo se to nekom ili ne - istakao je Irinej.

Na pitanje da li se plaši mogućnosti da će se model iz Crne Gore preliti i na svetinje na Kosovu i Metohiji, koje su pod konstantnim pretnjama od fizičkog uništenja, do grubog falsifikovanja istorije, patrijarh je odgovorio da odlično poznaje i ceni Albance na Kosovu i Metohiji, ali da im Srbi, uz svo poštovanje, ne mogu ustupiti onaj deo istorije i duhovnih i kulturnih spomenika koji im nikada nije pripadao.

Podsećajući na služenje rikomaktoličke mise na ostacima pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu, patrijarh je ukazao da bi svi koji bi pomislili da i za milimetar popuste pod pritiscima predstavnika crnogorske vlasti, imali ubrzo "novobrdski primer u Morači i Savini".

Osvrćuići se na odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Sveta Sofija ponovo postane džamija, patrijarh Irinej je rekao da je Sveti Arhijerejski sinod nedavno Turskoj uputio apel da se pronađe kompromisno rešenje za Aja Sofiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)