Pušači u Srbiji ostali pri navikama, tokom epidemije najčešće cigare kupovali na trafici

Novosti online

07. 08. 2020. u 16:00

BBC je objavio vest u kojoj je navedeno da su ljudi masovno prestali da puše tokom pandemije. Navodeći da je čak "milion pušača ostavilo svoju naviku", britanski medij pripisao je to strahu za život. Iako deluje logično, pokazalo se da to i nije baš tačno.

Пушачи у Србији остали при навикама, током епидемије најчешће цигаре куповали на трафици

Foto: Depositphotos.

Tragom vesti da je milion građana u Velikoj Britaniji prestalo da puši tokom pandemije korona virusa, kako zbog reakcije na koronavirus i opravdanog straha za svoje zdravlje, tako i zbog pristupa duvanu u periodu izolacije, pušači u Srbiji izjasnili su se da li su imali slične probleme.

- Ne znam kako je bilo u Velikoj Britaniji, ali kod nas ste uvek mogli da kupite cigare na kiosku, kao i u prodavnicama. Više volim da kupujem cigarete na kioscima, jer su svežije, a i ne moram da čekam red. Za vreme korone u prodavnicama su redovi često za izbegavanje, a kiosci se nalaze na svakom čošku. Što se tiče zdravlja, uvek govorim sebi da treba da prestanem sa pušenjem nevezano za koronu - rekao je jedan od ispitanika.

Većina je bila pri istom stavu, da ne znaju za problem dostupnosti duvana, jer na kioscima su pored novina i časopisa kupovali cigare i pre ove pošasti, kako zbog najvećeg prometa, tako i zbog najsvežije robe. Za vreme pandemije im je to postala i sigurnija i brža kupovina, jer su kiosci na otvorenom i nemaju kontakata sa drugim kupcima.

Prodavačica u jednom domaćem supermarketu na pitanje kakva je bila prodaja cigareta za vreme vanrednog stanja, rekla je da je skok prodaje bio na početku, kako svih tako i duvanskih proizvoda, valjda iz straha od nestašica. Po iskustvu prodavacaimaju naviku da kupuju cigare na kioscima, dok se kod njih kupuju uz ostale potrepštine, a svrati i po neko ko bi hteo da kupi samo cigarete “preko reda”.

Zaključak je da su kod nas pušači prestajali sa ovom opasnom navikom samo ako su se plašli za zdravlje, dok im dostupnost nije pravila problem. Čak nisu ni menjali navike kupovine cigareta, za njih je kiosk uvek bio prvi izbor bar kada su novine i duvanski proizvodi u pitanju.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)