POPUŠTA PRITISAK ZARAZE, "ARENA" OSTAJE BOLNICA: U redovan režim postepeno se vraćaju KBC "Zvezdara" i Ortopedska klinika u Beogradu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

06. 08. 2020. u 22:56

PRIVREMENA bolnica "Štark arena" u Beogradu neće biti zatvorena uprkos smirivanju epidemije poslednjih dana. Plan je da ovaj objekat zbrinjava zaražene pacijente iz klinika koje će postepeno da izlaze iz kovid-režima.

ПОПУШТА ПРИТИСАК ЗАРАЗЕ, АРЕНА ОСТАЈЕ БОЛНИЦА:  У редован режим постепено се враћају КБЦ Звездара и Ортопедска клиника у Београду

Tanjug

Ovo je samo jedna od mera kojima se država suprotstavlja širenju zaraze, ali i nastoji da što efikasnije koristi resurse zdravstvenog sistema.

Prema rečima kardiologa Predraga Bogdanovića, "Štark arena" je opremljena da može da zbrine i obolele sa težom kliničkom slikom:

- Naši pacijenti primaju terapiju po protokolu kao i u ostalim bolnicama. Imamo mogućnost da im damo i kiseoničnu potporu, jer imamo oko 220 kiseoničnih mesta.

U Kragujevcu ponovo rade PCR

KOVID laboratorija "Kraguj" Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu naredne nedelje počeće ponovo testiranje do 200 uzoraka brisa dnevno, pošto je opremljena novim PCR aparatom, uz postojeći koji je nedavno servisiran. Ova laboratorija prekinula je PCR testiranje 6. jula zbog servisiranja jedinog aparata i od tada su se svi uzorci brisa iz Šumadijskog okruga slati u Beograd. Prema najavama premijerke Brnabić, ovaj grad bi trebalo da dobije još jednu PCR laboratoriju.

Na lečenju u privremenoj bolnici trenutno se nalazi 32 pacijenata, a najveći broj njih je u dobu između 30 i 55 godina.

- Dnevno možemo da primimo oko 30 obolelih - kaže dr Bogdanović. - Opremljeni smo i laboratorijom i rendgenom.

Epidemiologe ohrabruje pad broja novozaraženih, a, posle julskog udara, do daha su došli i zaposleni u kovid-ambulantama širom Srbije. U poslednja 24 sata virusom korona zaraženo je 299 od 10.033 testiranih osoba. Preminulo je sedmoro, a na respiratore je priključeno njih 120. Na bolničkom lečenju nalazi se 3.224 pacijenata.

Bolja epidemiološka situacija u celoj zemlji uslovila je da iz kovid-režima postepeno izađu Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica".

- Ove bolnice više ne primaju nove pacijente, a nastaviće da rade u kovid-režimu dok se sasvim ne isprazne - kaže dr Dejan Žujović, pulmolog Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, koji trenutno radi kao kovid-trijažni centar. - Nakon izlaska poslednjih pacijenata, sledi čišćenje i dezinfekcija i tek tada bolnica može da se vrati u redovnu proceduru. - To nam je neophodno, jer režim kovid-bolnica je neodrživ na duge staze, zato što su hronični bolesnici uskraćeni za redovne preglede i kontrole, a zbog toga mnogi od njih mogu da budu životno ugroženi.

Kada je reč o ukidanju epidemioloških mera, stručnjaci su saglasni da ne bi trebalo da bude popuštanja.

- Na nošenje maski trebalo bi da računamo čitavog septembra - kaže dr Žujović. - Pogotovo kada kolektivi počnu da rade punim kapacitetima i kada lošije vreme bude uzrokovalo više sedenja u zatvorenom prostoru.

Tanjug


Beograd i dalje prednjači po broju novozaraženih, ali brojke, ipak, pokazuju da se situacija smiruje. Prema podacima niškog Doma zdravlja, u dve kovid-ambulante smanjuje se broj pacijenata koji zbog respiratornih tegoba dolaze po pomoć. U gradu na Nišavi trenutno je u samoizolaciji 371 osoba. Slična situacija beleži se i u Čačku, gde je broj pacijenata koji prolaze kroz prve preglede u kovid-ambulanti opao sa 60 na 20 nedeljno.

PROVERA USLOVA PRE DOZVOLE

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar u jučerašnjoj poseti medicinskom i nemedicinskom osoblju kovid-centara u Vojvodini rekao je da bi PCR testove mogli da rade i privatnici:
- Imamo određen broj laboratorija koje su podnele zahtev za PCR testiranje i trenutno su u proceduri da bi se utvrdilo da li imaju uslove s obzirom na to da su zahtevi za ovu vrstu dijagnostike izuzetno kompleksni.

Inače, ministar je podsetio da je nedavno više od 27 privatnih laboratorija dobilo dozvolu da radi testiranje na koronu iz krvi. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna