KON O POPUŠTANjU MERA: Polazak dece u školu sada najvažnija tema

Tanjug

četvrtak, 06. 08. 2020. u 10:43

КОН О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Полазак деце у школу сада најважнија тема

Foto: Pink Printskrin

POLAZAK dece u školu je najznačajnija tema u ovom momentu, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i istakao da mere koje su na snazi ne bi smele da popuste prve dve nedelje u septembru, dok se ne vidi "efekat škole".

On je na naglasio da je velika zainteresovanost za popuštanjem mera, da se produži radno vreme kafića i otvore noćni klubovi, jer veliki broj ljudi živi od ugostiteljstva.

- To su pitanja koja će biti teška. Ne bi smelo da se popušta sa merama sve dok se ne vide prve dve nedelje škole kako će proći. Ekonomski deo ovog problema je izuzetno značajan" - rekao je Kon na TV Pink.

On je naglasio da kod mlađe dece, od prvog do četvrtog razreda, skoro da se ne beleži teška klinička slika prilikom zaražavanja. Kako kaže, zvanično je i Evropski centar za kontrolu bolesti saopštio da se ne očekuje od dece da budu "dobri prenosioci virusa".

Ukazao je, međutim, da treba obezbediti uslove da ne dođe do zaražavanja u školi, kao i obezbediti nastavu na daljinu, za sve cikluse.

Kon je podsertio da se medicinski deo preporuka za škole odnosi na pranje ruku, fizičku distancu, nošenje maski, dezinfekciju prostora i stalno provetravanje prostora.

Na ulazu u školu, kako je rekao, deci se mora meriti temperatura, kao i da je važno da deca budu proređena u učionici (da postoji distanca).

- Postoji mogućnost da se skidaju maske tokom časa, dok deca sede za svojim stolom, ali i da se obavezno stavljaju kada se kreću, na odmoru, kada izlaze napolje - naglasio je Kon.

Kako je rekao, moguće je naparaviti plan koji će deca možda bolje sprovoditi nego odrasli, samo je potrebno da se naviknu.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Kon je naveo da se situacija "nešto bolja", ali daleko od toga da je povoljna i stabilna.

- U pojedinim delovima Srbije je nepovoljna situacija, u Beogradu prelazi iz nepovoljne u nesigurnu situaciju. Opada broj zaraženih, onih koji su sumnjivi na kovid 19. To je pokazatelj da je cirkulacija virusa smanjena -  naveo je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zaliv tacka net

06.08.2020. 14:41

Ja dete u skolu ne pustam dok ima novih zarazenih a vi mozete da odredjujete sta hocete! Mozete da me hapsite ili sta vec a ako mi dozlogrdi imam gde da preselim celu porodicu u inostranstvu ako me priterate uza zid. Ova drzava je neorganizovana i nsposobna, niko nista ne postuje i sve je proizvoljno, niko ne kaznjava ove sto ne nose maske po prodavnicama pravila ne postoje je nema ko da ih regulise i kontrolise. Sinoc neki kreten od 22h do 4 ujutro lumpuje zovem komunalnu policiju 4x nisu uopste izasli kaze operater "previse problema po kaficima" a kafici ne bin trebalo da rade....pijana drzava. I vi cete sad da decu terate u skole da nose maske...mislite deca to mogu da postuju i sprovode PA VI NISTE NORMALNI