OVAJ VIRUS RASTE KAO TRAVA! Doktorka Kapulica se sa koronom srela pre više decenija - otkriva u čemu se novi soj razlikuje od prethodnih

Novosti online

05. 08. 2020. u 12:07

NAŠ istaknuti virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica se sa korona virusom srela osamdesetih godina.

ОВАЈ ВИРУС РАСТЕ КАО ТРАВА! Докторка Капулица се са короном срела пре више деценија - открива у чему се нови сој разликује од претходних

Foto: Printscreen

U pitanju je bio OC43 soj, koji izaziva samo blage infekcije, a evo šta kaže o novoj vrsti, daleko smrtonosnijoj.

- Da ste me pitali na početku ove epidemije, odnosno, pandemije, ja bih rekla na osnovu svog znanja o korona virusima da će brzo nestati, da će nestati kao što su nestali SARS i MERS. Međutim, posle nekoliko meseci trajanja epidemije, i to epidemije koja se razbuktava poput vatre, moje mišljenje je da će on trajati, da će ga biti, da će u nekim mesecima biti češći, a nekim ređi - rekla je prof. dr Nada Kuljić Kapulica koja je napomenula da se u ovom trenutku ne zna kada će se epidemija završiti jer Kovid-19 briše sve "barijere i principe".

Dodala je da je soj OC43 koji je ona izučavala osamdesetih godina prošlog veka najaktivniji bio u proleće, nakon sezone gripa, a kada je uporedila prethodne vrste korone sa novom, aktuelnom, istakla je da, za razliku od ostalih koje je "teško održavati u laboratoriji ovaj virus raste kao trava u laboratorijskim uslovima.

- To znači da se u laboratorijama određenog kapaciteta, odnosno zaštite, on može brzo razmožavati pa možete radti eksperimente kakve želite - objasnila je profesorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)