PITANJE O UKIDANJU MERA JE TEŠKO: Doktor Kon - Posledice vikenda i kupanja na Adi i bazenima videćemo za 7 do 10 dana

Novosti online

05. 08. 2020. u 10:21

MERE koje su bile restriktivne dale su brzo rezultate, ali takve mere ne mogu neprekidno da se sprovode.

ПИТАЊЕ О УКИДАЊУ МЕРА ЈЕ ТЕШКО: Доктор Кон - Последице викенда и купања на Ади и базенима видећемо за 7 до 10 дана

Foto: Printscreeen

Pitanje o ukidanju mera i od čega početi, to je teško pitanje, to pitanje i ja postavljam. Da li će potpuno biti zatvoreni klubovi, da li će kafići raditi do 23 stalno, to sada ne znamo, ali popuštanje mera će jednom biti neophodno – rekao je gostujući na RTS-u epidemiolog dr Predrag Kon.

Pored reči o ukidanju mera, kafićima i klubovima, on se osvrnuo i na sportska dešavanja.

- Da nije moguće organizovati utakmice uz poštovanje mera tvrdim da to nije tačno. Ili ćemo se odlučiti da vodimo računa ili neće biti utakmica. To se odnosi i na ostale. Ako se pusti na nivo preporuka kao što se dogodilo, onda sva odgovornost pada na sve one koji to organizuju. Nema između, ili će biti zabrana pa će ljudi ostajati bez posla i prihoda, ili ćemo popuštati s tim da budemo krajnje odgovorni – naglasio je dr Kon.

POSLEDICE KUPANjA KROZ 10 DANA

Kako je letnja sezona uveliko u toku i kupališta su dosta posećena. Vezano za tu temu dr Kon je rekao da se mere poštuju.

- Na Adi jeste poštovana distance, ali ćemo za nedelju dana svakako videti ima li posledica i koje su. Na bazenima su poštovane preporuke, tu se lako po kvadraturi zna koliko može da ima ljudi. Bitno je da postoji kontrola, kontrola je jedan od stubova ovog posla. Ako nema kontrole dolazi do popuštanja, ako je ima kakva god da jeste, mora da postoji. Isto tako treba svako ko je organizator nečega da mu bude jasno da je odgovoran. Kaznena politika prema organizatoru biće daleko oštrija – pojasnio je dr Kon.

Foto: N. Skenderija

On je dodao da su novčane kazne verovatno delovale, kao i da ne prihvata kada se kaže da kontrola ne može da se vrši jer smatra da imamo dovoljno inspekcijskih organa i komunalne policija koja može da kontroliše mere.

Posledice vikenda i kupallišta videće se kroz 7 do 10 dana.

- Istovremeno dolazi do smanjivanja cirkulacije virusa, sve je manje aktivno zaraznih, a to sve utče na to. Da se ti efekti neće videti to bi bilo najbolje, svakako da je bilo zaražavanje tokom vikenda. Policjski čas je bio vikendom, a to je upravo period kada se najviše cirkuliše – rekao je dr Kon.

On je istakao i da ima dovoljno kapaciteta za testiranja, a ono što je najznačajnije jeste da je skraćen period rezultata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije