ZA SVE BORBENE SITUACIJE: Nova modularna puška 6,5/7,62 mm iz “Zastave”u naoružanju Vojske srbije

Novosti online

04. 08. 2020. u 17:18

Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm, koju je razvila i proizvodi “Zastava oružje”, nova je puška u naoružanju Vojske Srbije. Reč je o najsavremenijem oružju koje je prilagodljivo za sve borbene situacije, jednostavne je konstrukcije, pogodna za rukovanje i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila.

ЗА СВЕ БОРБЕНЕ СИТУАЦИЈЕ: Нова модуларна пушка 6,5/7,62 мм из “Заставе”у наоружању Војске србије

Foto Ministarstvo odbrane

Modularna puška M19 u zavisnosti od zadatka i potrebe može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm. Ovim se prevazilaze i eventualno nastali logistički problemi, s obzirom na to da novi metak kalibra 6,5 mm nije trenutno rasprostranjen na svetskom tržištu. Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 m.

Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da se na poligonima i strelištima uvere u njen kvalitet, pouzdanost, preciznost i ergonomičnost.

Metak 6,5 mm sa običnim zrnom i mesinganom čaurom i metak sa probojnim zrnom i mesinganom čaurom su proizvodi privrednog društva „Prvi partizan“ a. d. Užice. Reč je o potpuno novom metku 6,5 mm koji je idejno zasnovan na sportsko-lovačkom metku 6,5 mm Grendel, s tim da su njegova konstrukcija, balističko rešenje i funkcijske karakteristike prilagođeni potrebama gađanja iz poluautomatskih i automatskih oružja.

U pogledu svih balističkih parametara i karakteristika, oružja na bazi novog metka 6,5x39 mm imaju znatno bolje karakteristike efikasnosti gađanja, u poređenju sa oružjem koje koristi municiju 7,62x39 mm i 5,56x45 mm. To je postignuto odličnim aerodinamičkim karakteristikama projektila, čime se, za istu početnu energiju i bez povećanja sile trzanja omogućava manji pad brzine projektila, položenija putanja i veća terminalna kinetička energija. Zahvaljujući tome postiže se stabilniji let projektila na većim daljinama gađanja, što neposredno utiče i na poboljšanje preciznosti gađanja. Istovremeno, postiže se i poboljšanje parametara probojnosti i ubojnosti, na svim daljinama gađanja. Jedna od karakteristika nove modularne puške je i to da se relativno brzo može postaviti cev odgovarajuće dužine radi prilagođavanja taktičkim zahtevima upotrebe puške, čime malo koja armija u svetu može da se pohvali.

Opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima - dnevnim i refleksnim optičkim nišanom, kao i termovizijskim nišanom čime se značajno povećava efikasnost dejstva u noćnim uslovima. Temperaturni opseg funkcionisanja puške je od -30°C do +50°C.

U skladu sa savremenim trendovima automatskog oružja, puška ima integrisani poklopac sanduka i gornju oblogu gasne komore sa dugom "Picatinny“ šinom koja prihvata sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, kao i ručicu za zapinjanje zatvarača koja omogućava repetiranje i levom i desnom rukom. Takođe, ima i regulator paljbe s leve strane rukohvata pogodan za rukovanje.

Kod ovih pušaka preklopni-teleskopski kundak ima podesiv naslon za obraz, zadnji rukohvat je ergonomski poboljšan i s prednjim rukohvatom omogućava čvršće i stabilnije držanje, posebno prilikom rafalne paljbe. Dugme držača okvira je prošireno čime se olakšava vađenje i zamena okvira.

Posle svih ispitivanja, mehaničkih testova i testiranja u raznim meteorološkim uslovima, kao i provere pouzdanosti i izdržljivosti iz oba kalibra, postignuti rezultati su na izuzetno visokom i zavidnom nivou. U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, modularna automatska puška M19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike.

Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm jedna je od brojnih sredstava naoružanja kojima se opremaju jedinice Vojske Srbije čime se povećavaju efikasnost i operativne sposobnosti naših jedinica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode