KOLIKA JE OPASNOST OD KOMBINOVANJA KOVIDA I GRIPA? Kon razbio zabludu o letu - virus nas neće napustiti

Novosti online

04. 08. 2020. u 10:06

- JOŠ uvek je teoretski moguća opcija da korona virus nestane, ali ako imate iz dana sve veći broj obolelih na svetu, ta je opcija sve manja - kazao je epidemiolog dr Predrag Kon na konferenciji za medije posvećenoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.

КОЛИКА ЈЕ ОПАСНОСТ ОД КОМБИНОВАЊА КОВИДА И ГРИПА? Кон разбио заблуду о лету - вирус нас неће напустити

Foto: Tanjug

On je istakao da se dosta raspravljalo o tome da bi visoke temperature mogle da smanje prenošenje virusa.

- Prirodna ventilacija je nešto što je razređivalo prisustvo respiratornih virusa. Zato se od leta očekivalo mnogo. Ovaj virus nema sezonu i nema nameru da napusti globalnu teritoriju i ne vidi se da će uskoro to sve da stane - naglašava naš epidemiolog.

On dodaje da je formiranje kolektiva nešto što epidemiolozi naročito prate, te ističe da će se razmena virusa u tom periodu nastaviti, ali manje zbog mera zaštite.

- Sa pranjem ruku, nošenjem maski i distancom ćemo sve ostalo kombinovati - zaključio je Predrag Kon.

Na pitanje kakva je opasnost od kombinovanja gripa i korona virusa koja se očekuje na jesen Kon je rekao:

- Što se tiče gripa on ima svoj tok. Mi imamo infekcije drugih virusa koji nisu pravili neke probleme u kombinaciji sa drugima. Ovde mi ne znamo. Kod respiratornih virusa to nije uobičajeno - naglasio je Kon.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...