KOLIKA JE OPASNOST OD KOMBINOVANjA KOVIDA I GRIPA? Kon razbio zabludu o letu - virus nas neće napustiti

Novosti online

utorak, 04. 08. 2020. u 10:06

КОЛИКА ЈЕ ОПАСНОСТ ОД КОМБИНОВАЊА КОВИДА И ГРИПА? Кон разбио заблуду о лету - вирус нас неће напустити

Foto: Tanjug

- JOŠ uvek je teoretski moguća opcija da korona virus nestane, ali ako imate iz dana sve veći broj obolelih na svetu, ta je opcija sve manja - kazao je epidemiolog dr Predrag Kon na konferenciji za medije posvećenoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.

On je istakao da se dosta raspravljalo o tome da bi visoke temperature mogle da smanje prenošenje virusa.

- Prirodna ventilacija je nešto što je razređivalo prisustvo respiratornih virusa. Zato se od leta očekivalo mnogo. Ovaj virus nema sezonu i nema nameru da napusti globalnu teritoriju i ne vidi se da će uskoro to sve da stane - naglašava naš epidemiolog.

On dodaje da je formiranje kolektiva nešto što epidemiolozi naročito prate, te ističe da će se razmena virusa u tom periodu nastaviti, ali manje zbog mera zaštite.

- Sa pranjem ruku, nošenjem maski i distancom ćemo sve ostalo kombinovati - zaključio je Predrag Kon.

Na pitanje kakva je opasnost od kombinovanja gripa i korona virusa koja se očekuje na jesen Kon je rekao:

- Što se tiče gripa on ima svoj tok. Mi imamo infekcije drugih virusa koji nisu pravili neke probleme u kombinaciji sa drugima. Ovde mi ne znamo. Kod respiratornih virusa to nije uobičajeno - naglasio je Kon.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zaga

04.08.2020. 10:29

Na istoku Sveta su odavno tropske vrucine, temperatura prelazi 45 stepeni, a broj zarazenih sve veci! Zar to nije pokazatelj da leto ne moze da zaustavi, niti da smanji intezitet virusa

posmatrac

11.08.2020. 09:44

Dr kon je isto rekao da se virus seli na juznu polutku sto se nije dogodilo Evo da ja malo pojasnim stvari Juzna polutka ove godine uopste nije imala sezonski grip Valjda je tome pridonelo veca higijena maske i socijalna distanca Znam kako je jer zivim na toj juznoj polutki