JEDAN BROJ POSEBNO BRINE: Doktor Pelemiš apelovao na građane, svi moraju da se udruže protiv korone

Novosti online

02. 08. 2020. u 16:18

DOKTOR Mijomir Pelemiš, član kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, rekao je danas na konferenciji da ga posebno brine broj teških pacijenata u jedinicama intenzivne nege, i pozvao je sve da se udruže i pomognu u suzbijanju virusa.

ЈЕДАН БРОЈ ПОСЕБНО БРИНЕ: Доктор Пелемиш апеловао на грађане, сви морају да се удруже против короне

Dr Mijomir Pelemiš / Foto Tanjug

- Jeste smanjen broj pregleda, ležećih bolesnika, ali stalno gledam u ovaj broj bolesnika koji su u jedinicama intenzivne nege, taj broj me brine - rekao je na početku svog obraćanja novinarima dr Pelemiš.

- Ovoliki broj ljudi u bolnicama, toliki broj zdravstvenih radnika u skafanderima. Odakle im snaga i srce da ih napadaju u ovom trenutku kada im je najteže. Ovaj broj bolesnika koji se prima i pored toga što ima manji broj pregleda to su ozbiljni bolesnici, većina njih mora da bude u jedinicama intenzivne nege, to je ono što me brine. I pored manjeg broja pregledanih ima dosta onih sa teškom kliničkom slikom. Pozivam na oprez da se ne donose prevremeni zaključci o posledicama korona virusa - rekao je Pelemiš.

Kako je dodao, za neke zaključke je potrebno mnogo više vremena.

- Konkretno mislim na sterilitet, to je ozbiljna stvar. Sa teškim bolestima srca i krvnih sudova, i veliki broj drugih virusa dovodi do zapaljenja srčanog mišića. Sve što kažu kardiolozi su u pravu, ali za ovaj virus moramo da sačekamo da prođe vreme jer je prerano za zaključke - dodao je Pelemiš.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao na današnjem obraćanju javnosti da ne sme da bude nikakvog opuštanja i da ćemo morati da naučimo da živimo sa maskama, kao i da redovno peremo ruke.

- Virus neće nestati preko noći, dokle god se većina ne vakciniše neće biti lakše. Nemojte da mislite sve prolazi zato što se i brojke smanjuju, ne smemo da se opuštamo i skidamo maske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju