DR KON: Situacija daleko od povoljne, uspeli da zaravnimo krivu

Tanjug

subota, 01. 08. 2020. u 11:39

ДР КОН: Ситуација далеко од повољне, успели да заравнимо криву

Foto: Printscreen

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je situacija kada je reč o epidemiji korona virusa daleko od povoljne, ali da je epidemiološka kriva zaravnjena zahvaljujući primeni mera.

- Prvi put primenjujemo ovakve mere, dakle samo maske, i vidimo da opadanje broja zaraženih ide polako i verovatno će to opadanje duže trajati nego u prvom udaru - rekao je Kon za TV Prva.

On je dodao da je utisak da ćemo stalno imati opadanje broja zaraženih dok se primenjuju mere, a da će dalja situacija onda zavisiti od ponašanja i primene mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bez Karantina Nece Da Valja

01.08.2020. 13:24

Ја стварно не разумем логику са маскама... Ако стање стоји, у смислу да свакодневно бива практично исти број новооболелих, онда то значи да један заражен човек просечно зарази једног, па се према томе број нобооболелих задржава на неком нивоу, неки кажу да стоји на платоу. Ако иначе бива, ако нема никаквих мера, да један заражени просечно зарази двоје до троје, онда то значи да ове мере имају дејство на нивоу од 40%, онако грубо говорећи, јер један према два и по јесте управо 40%. При томе, тешко је разлучити шта је овде последица држања физичког растојања, а шта је последица ношења маски. Оно што делује извесно јесте да је вест о 1% преноса при општем маскирању ипак недовољно проверена. Да је дејство маски такво какво се недовољно проверено тврди, што је формулисано догмом о 1%, број новооболелих морао би јако брзо да опада, а не да стоји, или благо расте, или благо опада. Све заједно упућује на закључак да се треба управљати према искуству из Кине и са Новог Зеланда, који успешно сузбијају корону карантинима, и тренутно су најуспешнији у томе, уз напомену да на Новом Зеланду маске нису обавезне, колико ја знам.