SANITARNI INSPEKTORI U KONTROLI: Zbog korone 31 kazna, plaća se do 500.000, a evo kome su pisane

B. RADIVOJEVIĆ

31. 07. 2020. u 10:00

SANITARNI inspektori od početka jula, po izmenjenoj i dopunjenoj Uredbi Vlade o sprečavanju kovida 19, pojačano "češljaju" teren.

САНИТАРНИ ИНСПЕКТОРИ У КОНТРОЛИ: Због короне 31 казна, плаћа се до 500.000, а ево коме су писане

Foto: N. Karlić

Dosad su uradili 2.968 nadzora, uglavnom vanrednih, izdali 51 rešenje sa hitnim rokovima za otklanjanje propusta, i podneli 31 prekršajnu prijavu protiv nesavesnih poslodavaca i zaposlenih. Na osnovu toga prekršioci bi pred sudovima mogli da budu kažnjeni pojedinačno sa 50.000 do 150.000 dinara, a privredni subjekti i do 500.000 dinara.

Pomoćnik ministra zdravlja za sanitarni nadzor dr Goran Stamenković kaže, za "Novosti", da ova služba kontroliše samo pravne subjekte i izdaje rešenja o kućnoj izolaciji. Kontrola da li pojedinci nose zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom gde nije moguće držati distancu od metar i po poverena je komunalnoj policiji, kaže Stamenković, a provera poštovanja mere kućne samoizolacije je u nadležnosti MUP.

Sanitarni inspektori, u skladu sa Uredbom Vlade, i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, zbog epidemije kovida ažurnije kontrolišu pravna lica i preduzetnike koji podležu sanitarnom nadzoru - ugostiteljske objekte, salone za negu lica i tela, frizerske salone, teretane i fitnes centre, predškolske i školske ustanove, javni prevoz, trgovine i tržne centre...

(NE)NADLEŽNI

KOMUNALNA milicija, uredbom koja je na snagu stupila 1. jula, postala je nadležna za kontrolu rada objekata, i to na zatvorenom do 21 sat, a na otvorenom do 23 sata. Ali nismo nadležni za kontrolu nošenja maske u javnom prevozu ili, na primer, za kontrolu onih koji bi trebalo da budu u samoizolaciji - kaže Ivan Divac, sekretar za poslove Komunalne milicije u Beogradu. (S. M.)

- Posebno smo pojačali nadzor ugostiteljskih i objekata za promet robe i usluga - kaže dr Stamenković. - Upravo njima je napisano i najviše prekršajnih prijava jer nisu koristili ličnu zaštitnu opremu i nisu poštovali odluku o fizičkoj distanci. Ta mera o distanci, kako smo uočili na terenu, najviše se kršila u ugostiteljskim objektima, koji su najčešće dobijali i prijave za nepoštovanje propisanog radnog vremena. Pisane su prekršajne prijave i za nepropisno sprovođenje dezinfekcionih mera.

Kad se sabere učinak sanitarne inspekcije, vidi se da je nepoštovanje propisanih protivepidemijskih mera najveće u Beogradu. Prestonica je i bila pod najjačom lupom inspektora upravo zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

- U Beogradu je izrečeno čak 60 odsto svih mera za nepoštovanje postupaka za suzbijanje epidemije kovida - kaže dr Stamenković. - Kaznene mere izrečene su i u Nišu, Kraljevu, a naredna dva dana imaćemo kompletne podatke i za ostale sredine u Srbiji.

Doktor Stamenković kaže da je od početka meseca Sanitarna inspekcija meru kućne izolacije zbog kontakta sa zaraženima virusom korona izrekla za 17.200 osoba, najviše onima koji žive ili borave u Šapcu - 3.073.

- I u Kragujevcu je bilo dosta osoba za kućnu izolaciju, 3.046 od početka jula, u Kraljevu 1.700, u Beogradu 1.589, a u Kruševcu, Leskovcu, Zaječari i Nišu po oko 1.000 - navodi Stamenković. - Podatke o kućnoj izolaciju i mi, i zavodi za javno zdravlje šaljemo MUP, koji bi trebalo da kontroliše da li se kućna izolacija poštuje.

Foto: Arhiv "Novosti"

U tržni centar ne može bez maske

Sa ovim brojem zaposlenih sanitarna inspekcija sada ima i previše posla oko kontrole poštovanja protivepidemijskih mera.

- Inspektora je vrlo malo, u Srbiji 89, u Vojvodini 46 - kaže Stamenković. - Trebalo bi nam duplo više, ali pojačavamo se. U toku su konkursi za prijem novih inspektora u Ministarstvo zdravlja, i to 20 sanitarnih i 10 zdravstvenih. Na jesen će biti novi konkurs, i u kontinuitetu ćemo se dopunjavati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu