KARDIOLOG PETAR SEFEROVIĆ UPOZORAVA: Posledice obolevanja su teške - korona trajno oštećuje srce!

Novosti online

30. 07. 2020. u 22:53

VIRUS korona ozbiljno i trajno oštećuje srce i ostavlja teške posledice po zdravlje, upozorava kardiolog akademik prof. dr Petar Seferović.

КАРДИОЛОГ ПЕТАР СЕФЕРОВИЋ УПОЗОРАВА: Последице оболевања су тешке - корона трајно оштећује срце!

Foto: Printscreen

Veliki broj pacijenata koji su preležali kovid-19, napominje dr Seferović, ostaje sa oslabljenim srčanim mišićem, nakon čega nastaju brojna oboljenja.

To potvrđuje i najnovija nemačka studija, koja pokazuje da je kod više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od korone razvili trajni srčani problemi.

Oslabljen mišić

Akademik prof. dr Petar Seferović kaže da je kovid-19 vaskularna bolest i da direktno utiče na rad srca.

- Ovaj virus je jak i kada uđe u organizam, oštećuje mnoge organe, ali najčešće udara na srčani mišić. Virus zapravo dovede do zapaljenja mišića, odnosno do miokarditisa. Oslabljeni mišić dalje slabi rad srca što može da dovede i do smrti pacijenta čak i ako pre zaraze nije imao srčane smetnje. To je vrlo verovatno bio i uzrok smrti kod trudnice iz Niša - kaže prof. dr Seferović, i nastavlja:

- Osim toga, sve promene u organizmu koje izaziva kovid-19 poput povišene temperature, proširenja krvnih sudova, dehidratacije organizma, smanjenja krvnog pritiska dovode do otežanog rada srca. Srce funkcioniše u otežanim uslovima, mora brže da pumpa i zato se brže zamara. Sve to utiče na slabljenje srčanog mišića što ostaje i kada se pacijent izleči od virusa. Srčani mišić se ne oporavlja i to dalje dovodi do brojnih kardiovaskularnih oboljenja - naglašava on.

I kardiolog prof. dr Višeslav Hadžitanović objašnjava da ukoliko virus korona napadne srce, ono postaje masa bez snage.

- Sve je veći broj mladih pacijenata kojima se javlja slabljenje srčanog mišića usled zaraze virusom. Zato je izuzetno važno da ojačamo otpornost organizma jer se ne umire direktno od korone, nego od posledica koje virus napravi u telu - kaže dr Hadžitanović, i dodaje:

- Recimo, pluća budu napadnuta i u zavisnosti od toga koliki procenat pluća je oboleo, zavisi da li ćete preživeti, ali i koliko je srce jako da izdrži takvo stanje.

Foto: Depositphoto

FAKTOR RIZIKA

Sa njim je saglasan i kardiolog Kliničkog centra Srbije prof. dr Arsen Ristić. On kaže da su kardiovaskularne bolesti važan faktor rizika za ishode u lečenju korona virusa.

- Kakvu god bolest da je pacijent imao pre zaražavanja, miokarditis koji dolazi sa kovidom-19 to će samo da pogorša, a oslabljen rad srca utiče na lečenje i oporavak - rekao je dr Ristić.

Nemačka studija: Čak 78 odsto ima oštećeno srce zbog korone

Nemački stručnjaci kažu da su se kod više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od kovida-19 razvili dugoročni srčani problemi!

- Lekari su upoređivali rezultate magnetne rezonance srca 100 pacijenata koji su preležali koronu i 100 osoba koje nisu bile zaražene. Prosečna starost ispitanika bila je 49 godina, a dve trećine bolesnika oporavilo se kod kuće. Nakon nešto više od dva meseca, među inficiranim pacijentima uočen je veći rizik za razvoj srčanih problema. Pokazalo se da su kod velike većine pacijenata, 78 odsto, nastala ozbiljna oštećenja srčanog mišića, poput onih koja se javljaju nakon srčanog udara. Rezultati studija upućuju na to da bi kod mnogih pacijenata koji su preboleli kovid-19 moglo da se razvije zatajenje srca, stanje u kom ono ne može da ispumpa dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih delova tela za kiseonikom i hranljivim materijama - pokazala je najnovija nemačka studija.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije