UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA KONA: Korona nije sezonski virus, ostaće konstantno prisutan

Novosti online

30. 07. 2020. u 20:13

OD našeg ponašanja zavisi da li ćemo da se zarazimo.

УПОЗОРЕЊЕ ЕПИДЕМИОЛОГА КОНА: Корона није сезонски вирус, остаће константно присутан

Foto: Novosti arhiva

Virus korona nema sezonski oblik, već je konstantno prisutan i moći će stalno da se prenosi, upozorili su domaći i svetski stručnjaci.

- Iako je u Srbiji situacija znatno povoljnija u odnosu na prethodni period, odnosno brojevi počinju polako da se spuštaju, to nije znak da je prestala epidemija - rekao je za RTS epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u trenutnom toku epidemije u Srbiji znatno povoljnija situacija u odnosu na prethodni period jer je došlo do maksimuma broja zaraženih i do zaravnjenja, kao i da ti brojevi polako počinju da se spuštaju.

Prema njegovim rečima, sada je jasno da korona nije sezonski virus i da će neprekidno biti tu.

- U ovom trenutku kada se spuštamo treba znati da u trenutku kada se budemo spustili, to nije znak da je prestala epidemija. Sada je jasno da nema sezonskog oblika, već da je virus konstantno prisutan i konstantno može da se prenosi, i da to isključivo zavisi od našeg ponašanja - kazao je Kon.

Sa njim je saglasan i direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša, koji je nedavno izjavio da je situacija sa virusom korona u svetu veoma ozbiljna i da je pandemija intenzivnija nego ikada pre.

- Niti je puno blaži, niti je puno gori što je bio. Prenosi se s čoveka na čoveka. Naše ponašanje je ključno za to kako će se širiti taj virus. A mi znamo da se u okolini gde ima 95 do 99 posto ljudi osetljivih na taj virus može širiti eksplozivno, ako je prisutan u toj okolini - podvukao je Ivanuša.

On je ponovio da su mere i naše ponašanje najbitniji u sprečavanju širenja virusa.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije