ZAPUŠTENO DUŽE OD DECENIJE: Očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice

Tanjug

30. 07. 2020. u 14:56

DUŽE od decenije, potpuno zapušteno groblje u đakovičkom selu Petrovac (Ljugbunar) očišćeno je u organizaciji Privremenog organa Đakovice, a uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

ЗАПУШТЕНО ДУЖЕ ОД ДЕЦЕНИЈЕ: Очишћено гробље у Петровцу код Ђаковице

Groblje u Petrovcu / Foto Tanjug

Nakon što je groblje očišćeno, predstavnici Privremenog organa izrazili su očekivanje da će raseljenim Srbima iz tog i okolnih sela biti omogućeno da posete groblje, uz garancije za njihovu bezbednost koje će im dati predstavnici međunarodnih subjekata u pokrajini.

Milenko Jovanović, u ime Privremenog organa podseća da su početkom godine očistili i đakovičko gradsko groblje u Psikoti.

U Đakovici je do juna 1999. živelo oko 12.000 Srba, koji su nakon bombardovanja proterani sa ognjišta, a preostale monahinje u manastiru u centru grada čuvaju pripadnici kosovske policije.

U ovom gradu uništena je većina spomenika na pravoslavnim grobljima, sravnjena je sa zemljom crkva Sv. Kneza Lazara u Piskotima, a u martovskom pogromu 2004. zapaljena je i crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja je u obnovljena i preimenovana u manastir.

Jovanović dodaje da raseljenim Đakovčanima već nekoliko godina nije dozvoljen organizovani obilazak grobalja i manastira, čak ni na praznike kao što su Zadušnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati