PAUZA DUGA 15 GODINA: "Torlakova" vakcina protiv gripa u oktobru ili novembru

Tanjug

30. 07. 2020. u 09:23

Institut "Torlak" posle 15 godina ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa, a direktorka Instituta Vera Stoiljković najavila je danas da će se proizvoditi 100.000 do 150.000 doza, a da će vakcina nakon dobijanja dozvole biti na raspolaganju građanima tokom oktobra ili novembra.

ПАУЗА ДУГА 15 ГОДИНА: Торлакова вакцина против грипа у октобру или новембру

Institut Torlak / Foto Tanjug

Prema njenim rečima, pojavila se potreba da se pogoni usklade sa proizvođačkom praksom i od 2009. godine "Torlak" se priključuje projektu za globalni akcioni plan.

"Torlak je do kraja završio projekat i došao do svoje vakcije. Urađena su ispitivanja i dokazano je da je vakcina protiv gripa, trovalentan bezbednam efikasna i pokazala imunogenost", rekla je Stoiljković za RTS.

Ona je navela da je vakcina trovalenta, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih rekacija već blagih, koje se ogeldaju u pojavi crvenog kruga, blže telesne temeprature.

Institut je uljučen i u borbu sa kovidom, a Stojiljković kaže da se dnevno testira 1.000 do 1.500 uzoraka.

"Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart mesec. Radili smo manji broj testova, a onda 350 u toku dana a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 rekacija", rekla je direktorka "Torlaka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)