UNIVERZITET U KRAGUJEVCU NOSILAC PROJEKTA EU U BORBI PROTIV KOVIDA 19: Veštačkom inteligencijom određivaće se model razvoja oboljenja

M. LUKOVIĆ

28. 07. 2020. u 07:15

STRUČNjACI Univerziteta u Kragujevcu, u saradnji sa kolegama iz Rijeke, nosioci su projekta koji će, kako veruju, pomoći u borbi protiv kovida 19 i smanjenju efekata pandemije.

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ НОСИЛАЦ ПРОЈЕКТА ЕУ У БОРБИ ПРОТИВ КОВИДА 19: Вештачком интелигенцијом одређиваће се модел развоја обољења

Novosti

Uz pomoć veštačke inteligencije i sakupljanjem medicinskih podataka iz različitih područja, planiraju da dođu do boljeg dijagnostikovanja ove bolesti.

Projekat finansira EU, a reč je o multidisciplinarnom projektu i novoj metodi koja podrazumeva da se pomoću mašinskog učenja i veštačke inteligencije predviđa razvoj kovida 19. U obzir će se uzimati specifičnosti različitih zemalja, ali i pojedinaca na području istočne i srednje Evrope.

- Pravi se novo znanje koje bi za buduće pacijente obolele od kovida trebalo da predvidi razvoj bolesti. Ovo nije samo projekat između Srbije i Hrvatske, već će softver, odnosno to novo znanje, moći da koriste i u Italiji, Bugarskoj i drugim zemljama - kazao je juče na prezentaciji projekta prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

IZABRANI MEĐU 7.000 RADOVA

PREMA rečima prof. dr Nenada Filipovića, rektora Univerziteta u Kragujevcu, na konkursu EU bilo je oko 7.000 projekata.

- Koliko znam, ovo je jedini iz Srbije koji je prošao. Cilj je da se predvidi razvoj ove bolesti - kaže dr Nenad Filipović.

Realizacija projekta predviđena je za kraj ove godine.

Pojašnjeno je da će se rezultati analizirati na osnovu parametara za svaku novoobolelu osobu, a korisnici ovog projekta biće bolnice na području više zemalja. Time će zdravstveni radnici moći lakše da se opredele za uspešnije strategije u borbi sa virusom korona. Cilj je pronalaženje optimalnog modela za procenjivanje širenja virusa korona kroz tri dimenzije - broj zaraženih, broj preminulih i oporavljenih pacijenata.

Za razliku od običnih matematičkih modela i predviđanja, ovaj, inovirani će, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, moći da se prilagodi dobijenim rezultatima i oblikuje prema njima.

U ime partnera na ovom projektu, Univerziteta u Rijeci i KBC u tom hrvatkom gradu, prof. dr Zlatan Car kazao je da su u ovaj projekat uključeni medicinari, matematičari i istraživači iz drugih oblasti. On je napomenuo da već godinama sarađuju sa kolegama iz kragujevačkog univerziteta, ali da je ovaj projekat, zbog aktuelne situacije, posebno značajan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...