KRIZNI ŠTAB O STANJU EPIDEMIJE: Nalazimo se u prelomnom trenutku, treba da smognemo snage da se pridržavamo mera (VIDEO)

Novosti online

27. 07. 2020. u 15:07 >> 15:47

U Palati Srbija održava se redovna konferencija za novinare Kriznog štaba za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.

КРИЗНИ ШТАБ О СТАЊУ ЕПИДЕМИЈЕ: Налазимо се у преломном тренутку, треба да смогнемо снаге да се придржавамо мера (ВИДЕО)

Foto Tanjug

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.560 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 411, dok je nažalost preminulo devet pacijenata.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 171 pacijent.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 631. 274 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Podatke je saopštila doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Profesor Petar Svorcan je govorio o situaciji u KBC Zvezdara.

- Hospitalizovano je 299 pacijenata, na intenzivnoj nezi je 28 pacijenata. Situacija je malo bolja nego prethodnih dana, ali nema promena kada je reč o kliničkoj slici.

Dobra je stvar što smo više otpustili nego primili pacijenata, rekao je on.

Devet zaposlenih u ovoj ustanovi je zaraženo, dvoje sa srednje teškom kliničkom slikom, sedmoro sa lakšom na kućnom lečenju.

- Imamo prilično stabilne brojeve laboratorijski potvrđenih slučajeva, veliki je broj testiranih osoba - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević dodavši da ima optimističnih parametara, da je manje njih za hospitalizaciju.

- Nalazimo se u prelomnom trenutku, kada se očekuje da krivulja krene silaznim tokom, ali treba da smognemo snage baš u ovom momentu da se pridržavamo mera - istakla je ona.

Sanja Glišić iz Istraživačkog tima Instituta Vinča i grupe za statističke podatke o virusu, rekla je da oni svaki dan pišu izveštaje u okviru radne grupe ministarstva Prosvete.

- Sami znamo da se virus prenosi ne samo kapljično, nego i aerosolom, pa tako može da se prenese i prilikom govora, jer virus ostaje oko 20ak minuta u vazduhu. Pokazano je i da u frakcijama kapljica, može da se detektuje virus -rekla je Glišić.

Sanja Glišić / Foto Tanjug

Kako kaže, rađeno je i istraživanje u Hong Kongu, i na sirijskom hrčku dokazali su da se infekcija može smanjiti upotrebom hirurških maski, i dodaje da se najviše prenos zaustavlja ukoliko inficirana osoba nosi masku.

"Inficirani koji su imali manje teškoće i bolje su podneli virus, bili su oni koji su nosili maske", rekla je Glišić.

Dr Darija Kisić Tepavčević osvrnula se i na izjave Sulejmana Ugljanina o “zatrovanim maskama”:

- Ne znam da li je iko to shvatio ozbiljno. Ovde delimo informacije koje su zasnovane na dokazima. Mora da postoji odgvoronost za svaku javno izrečenu reč, mnogi sebi daju za pravo da pričaju stvari koje nisu iz oblasti njihove stručnosti - rekla je ona.

- Da bi jedna osoba bila u samoizolaciji mora da ima dokument da je bila na pregledu i status da je pozitivna na kovid. Imamo pomoć sanitarne inspekcije i komunalne policije. Nadam se da ne postoji osoba koja svesno se kreće među ljudima a pozitivna je. Nošenje maski nije samo usputna mera, i te kako smanjuje verovatnoću zaražavanja - kaže Kisić Tepavčević.

Dr Svorca je govorio i o lečenju krvnom plazmom i istakao da su dosadašnja naša iskustva dosta uspešna. On je istakao da su pacijenti koji su primili plazmu imali bolje rezultate od onih koji je nisu dobili.

- Najbolji rezultati su pokazani ako pacijenti prime plazmu u prvih 10-12 dana - rekao je Svorcan.

Foto Tanjug

Na pitanje o mogućem karantinu za građane koji dolaze iz inostranstva, dr Darija Kisić Tepavčević je odgovorila da je to još u fazi razmatranja, ali da još nije doneta nikakva konkretna odluka u vezi sa tim pitanjem.

Što se tiče sticanja imuniteta na korona virus, dr Kisić je podsetila da je bilo slučajeva da su se ljudi ponovo zaražavali nakon što su preležali korona virus. - Imamo slučajeve osoba koje su imale korona virus i koje su ponovo inficirane. Oko 10-ak pacijenata je potvrđeno na Infektivnoj klinici u Beogradu, ali oni nisu zahtevali hospitalizaciju. Imamo dosta nepoznanica oko toga, ali širom sveta ima ovakvih sporadičnih slučajeva- objašnjava Kisić Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024