BEOGRAD JE EPIDEMIOLOŠKA BOMBA Dr Kon: Hodamo po samoj ivici

Novosti online

25. 07. 2020. u 09:32

STABILIZOVALA se krivulja, ali hodamo po samoj ivici. Beograd je prava epidemiološka bomba.

БЕОГРАД ЈЕ ЕПИДЕМИОЛОШКА БОМБА Др Кон: Ходамо по самој ивици

Foto: Printscreen

Ovako je o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, razgovor započeo epidemiolog Predrag Kon.

Kon je komentarisao trenutnu situaciju kolektivnog imuniteta i apelovao na poštovanje propisanih mera.

- Nisam iznenađen trenutnim stanjem, efektivnost će se tek videti. To potpuno slobodno zaražavanje jeste ideja, a pokazalo se neuspešnim u Švedskoj zbog velikog broja žrtava. Apelujem na poštovanje mera, i na uključivanje komunalne policije i svih onih koji treba da kontrolišu da li se te mere sprovode - istakao je dr Kon.

On je dodao i da sada "vikendom imamo samo sopstvenu svest, a ne policijski čas kao ranije" i da budemo odgovorni upravo zbog toga jer je "svako od nas možda bio u kontaktu sa nekim nosiocem virusa".

- Virus je probio epidemiološke barijere, ali i dalje pratimo kontakte. Što se tiče obima testiranja, značajno je da se ono održi jer tako pratimo virus. Naši pokazatelji govore da obim samih redova opada, ali jako sporo - kaže dr Kon.

 

Upitan o otvorenom pismu lekara i peticije da se promeni Krizni štab dr Kon kaže da je za razgovor otvoren jer smo u ovoj borbi svi zajedno.

- Država je nas postavila kao kredibilne stručnjake. Ja odmah ustupam svoje mesto, ali samo ako me razreši država. Postavlja se pitanje ko je podoban da odredi ko treba tu da bude. Smatram da smo u ovoj borbi protiv kovida svi zajedno, treba da budemo ujedinjeni. Svakog od kolega izuzetno poštujem, otvoren sam za razgovor, samo odbacujem tu dodatnu odgovornost za nepridržavanje mera propisanih, one su sve veme bile na snazi - zaključuje dr Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati