POSTUPAK PROTIV RATKA MLADIĆA: Odbrana tražila odlaganje žalbene rasprave

Tanjug

24. 07. 2020. u 16:03

ПОСТУПАК ПРОТИВ РАТКА МЛАДИЋА: Одбрана тражила одлагање жалбене расправе

Foto Tanjug-AP

Pred sudijom Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je održana statusna konferencija u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, na kojoj se mahom razgovaralo o Mladićevom zdravstvenom stanju .

NJegov branilac Dragan Ivetić tražio je da se odbrani dostavi kompletna medicinska dokumentacija iz pritvorske jedinice u Ševeningenu u kojoj je Mladić pritvoren od hapšenja 2011. godine, kao i da se odloži usmena rasprava o žalbama na presudu Mladuću koja je zakazana za 25. i 26. avgust.

On je tvrdio da zbog pogrešnog lečenja Mladić već godinu dana pati od anemije, a kako prenosi Slobodna Evropa, izneo je i zamerke o mentalnoj sposobnosti Mladića da prati sudski postupak ubuduće.

Odlaganje žalbene rasprave traži do kompletne procene mentalnih sposobnosti generala VRS.

Statusna konferencija, održana je putem video -linka, a Mladić i njegov advokat Dragan Ivetić prisustvovali su joj u sudnici, iako je osuđenik imao mogućnost da je prati iz pritvorske jedinice.

Žalbeno veće Mehanizma zakazalo prošle sedmice za 25. i 26. avgust, više puta odlaganu, sednicu za usmenu raspravu po žalbama na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog navodnih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Sednica za usmeno predstavljanje žalbi bila je zakazana za 17. i 18. mart, ali je bila odložena zbog njegove operacije, a potom zbog oporavka i sve lošijeg zdravstvenog stanja.

Pisane žalbe tužilaštva i odbrane ranije su podnete sudu, a nakon što se obavi usmeno izlaganje žalbi, žalbeno veće trebalo da donese pravosnažnu presudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)