VIRUS STIGAO IZ VIŠE DRŽAVA: Stručnjaci Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo prvi kod nas "otključali" ceo genom korone

G. ĆIROVIĆ

24. 07. 2020. u 12:00

U PRVOM naletu kovida 19 tokom marta, aprila i maja u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo (VSI) testirano je oko 9.000 uzoraka iz Zlatiborskog, Moravičkog, Raškog i Rasinskog okruga, kao i delom iz Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji i Kosovskoj Mitrovici.

ВИРУС СТИГАО ИЗ ВИШЕ ДРЖАВА: Стручњаци Ветеринарског специјалистичког института Краљево први код нас откључали цео геном короне

Milanko Sekler, Marko Dmitrić, Bojana Tešović i Dejan Vidanović / Foto G. Šljivić

Od 6. jula, kada je ovoj uglednoj ustanovi ponovo poveren isti zadatak, do sada je obrađeno nešto više od 3.500 uzoraka sa područja Zavoda za javno zdravalje Kosovska Mitrovica, Novi Pazar i Kraljevo. Osim toga, stručni tim VSI nedavno je uspeo da prvi u državi i okruženju "pročita" genetski kod virusa korona.

- Spremni smo za sve zadatke. Tako je bilo i u prvom i u ovom drugom naletu kovida 19. Na dnevnom nivou obradimo i po 200 uzoraka, a naš kapacitet smo podigli za 30 odsto. Mi smo praktično servis, jer ovaj problem pre svega napreže zdravstveni sistem. Nemamo uvid u poreklo uzoraka, da li je on sa teritorije Kraljeva ili Novog Pazara, imamo samo šifru, a epidemiološku analizu prepuštamo stručnim službama - kaže Mišo Kolarević, direktor VSI.

Prema njegovim rečima, u testiranje uzoraka na virus korona, što direktno, što indirektno, u VSI je angažovano deset do dvanaest ljudi, a u laboratoriji rade tri doktora nauka, jedan doktorand i dva tehničara.

- Dobro smo opremljeni. Raspolažemo izuzetnim stručnim kadrom, a tu je i dragoceno iskustvo. Naravno, kod ovih ispitivanja važna je bezbednost osoblja zbog mera koje se sprovode, od prijema uzoraka, preko dekontaminacije, pa do samih ispitivanja i uklanjanja biomedicinskog otpada. Zasada je sve u redu, adekvatno smo podržani i u pogledu testova, zaštitne opreme i operativne komunikacije sa resornim ministarstvom, državnim i gradskim kriznim štabom - dodaje Kolarević.

Foto G. Šljivić

Zbog testiranja uzoraka na virus korona, međutim, ne trpe poslovi osnovne delatnosti ove ustanove, pa je tokom maja i juna, samo po osnovu mera zdravstvene zaštite životinja, pregledano više od 80.000 uzoraka. Uz sve to, stručni tim koji čine dr Dejan Vidanović, dr Milanko Šekler, dr Marko Dmitrić i doktorand Bojana Tešović, nedavno je uspeo da prvi u Srbiji i državama u okruženju obavi sekvenciranje celog genoma virusa korona.

PRIZNANjE ZA RAD

SA tradicijom od četiri decenije, VSI Kraljevo obavlja delatnosti zaštite zdravlja životinja, kontrole namirnica životinjskog porekla, laboratorijsku dijagnostiku, rano otkrivanje, praćenje, suzbijanje i iskorenjivanje zaraznih i parazitskih bolesti životinja, kao i ostale delatnosti iz domena veterinarstva na području 25 opština jugozapadne Srbije. Za izuzetan doprinos u borbi protiv širenja infekcije kovidom 19, VSI je u maju ove godine nagrađen zahvalnicom Vlade Srbije.

- Praktično smo "pročitali" njegov genetski kod. Uspeli smo da sekvenciramo uzorke virusa sa teritorije Zapadne Srbije, odnosno Kraljeva, Čačka i Novog Pazara i Kosovske Mitrovice. Nismo imali pristup uzorcima iz Beograda koji je najveće žarište. Zato ovaj naš uzorak nije reprezentativan, ali nam govori da virus nije kod nas ušao na jedan, već na više nezavisnih ulaza. Verovatno od ljudi koji su došli iz inostranstva. Kako je ko dolazio, tako je soj virusa iz te države doneo u našu zemlju. To pokazuje da trenutno ne možemo da govorimo o nekom srpskom soju, jer ima mnogo više različitih sojeva - kaže Dejan Vidanović, doktor veterinarskih nauka i vođa tima za istraživanje virusa korona u VSI Kraljevo.

Prema njegovim rečima, ovo istraživanje omogućiće poređenje budućih sekvenciranja sa aktuelnim, kao i da se vidi da li je došlo do mutacija i šta one znače.

- Mutacije se dešavaju slučajno i niko ne može da predvidi u kom pravcu će se virus kretati i da li će postati opasniji za zdravlje - dodaje dr Vidanović. - Sve to znaćemo kada se obavi sekvenciranje velikog broja uzoraka i kada se rezultati uporede sa rezultatima epidemiologa i infektoga. Zasada je ovo osnovno ispitivanje, ali svakako veliki uspeh za našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas