MRTVE ČEKALI MESECIMA: Preminule Srbe od korone po posebnoj proceduri dostavili iz SAD

M. M.

22. 07. 2020. u 13:16 >> 13:16

МРТВЕ ЧЕКАЛИ МЕСЕЦИМА: Преминуле Србе од короне по посебној процедури доставили из САД

Novosti

ŠESTORO srpskih državljana koji su tokom proteklih meseci preminuli u Americi, a čiji je transport zaustavila pandemija kovida, dopremljeno je juče u Beograd, letom "Er Srbije" iz Njujorka.

Četvoro je pogođeno hroničnim ili iznenadnim bolestima, a dvoje podleglo kovidu.

Ivica Anđelković (48), vozač iz Leskovca, koji je preminuo za volanom u kabini kamiona 31. marta, jedan je od ovih šestoro, sahranjen je juče u rodnom gradu u kome mu žive supruga i sinovi.

- Prevoz posmrtnih ostataka ovih ljudi jeste zaustavila pandemija, ali i dodatno odložile stroge proceduralne mere - kaže, za "Novosti", Vlada Radović, predsednik udruženja privatnih pogrebnika Asteron MVV. - Svih šestoro je balsamovano, a dvoje umrlih od kovida su dodatno dezinfikovani. Njihova tela su položena u duple metalne sanduke i zapečaćena.

Radović objašnjava da transport nije bio moguć bez posebnih odobrenja Ministarstva zdravlja Srbije i naših diplomatskih predstavništava u SAD.

- Kada su sva dokumenta prošla proveru, tek tada je transport odobren - kaže nam. - Do tada tela preminulih su bila zaštićena u hladnjačama, pod, takođe, posebnim nadzorom i propisima američke države.

TEŽE DO AMERIKE NEGO IZ NjE

DOK je za transport umrlih srpskih državljana iz Amerike potrebna saglasnost našeg Ministarstva zdravlja i nadležne ambasade, mi odavde ne možemo tako lako da američke državljane prevezemo u njihovu matičnu državu - kaže Radović. - Otuda je, za transport, potrebna i saglasnost Agencije za bezbednost. Tako je i Australija propisala pravilo. Mi, ovih dana upravo u Australiju treba da obavimo prenos posmrtnih ostataka, ali se i otuda čeka nalog Agencije za bezbednost.

Radović navodi da su umrli poreklom iz Kragujevca, jedno iz okoline Bijeljine, ali sa srpskim državljanstvom, a dvoje podlegli kovidu su iz okoline Kraljeva. I oni će narednih dana, po želji rodbine, biti sahranjeni u mestima odakle potiču.

Šestoro iz Amerike dopremljenih srpskih državljana nisu jedini koji su zbog pandemije čekali na transport u Srbiju. Pogrebno preduzeće "Drnda" iz Požarevca, ovlašćeno za međunarodne usluge prevoza i sahrane, takođe se suočilo sa agonijom porodica koje su čekale da njihovi umrli budu prevezeni iz evropskih zemalja.

Milan Mihajlović, vlasnik ovog preduzeća, kaže da je preuzeo i prevezao 27 tela, najviše iz Austrije, Nemačke, Italije do centralne Srbije. Od toga najmanje desetak preminulih od kovida.

- Ne treba niko da zazire od transporta preminulih - kaže Mihajlović, za "Novosti". - Kad naše vozilo stigne da preuzme tela, zapravo ono je već hermetički zatvoreno, vreće zalivene voskom. I tako se ubacuje u limene sanduke koji se plombiraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)