POSLE 21 GODINE: Na batajničkom aerodromu obnovljena svetlosna signalizacija

Novosti online

20. 07. 2020. u 00:35

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin obišao je radove na rekonstrukciji sistema svetlosnog obeležavanja na batajničkom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”.

ПОСЛЕ 21 ГОДИНЕ: На батајничком аеродрому обновљена светлосна сигнализација

Foto: MO Srbije

Ministar Vulin je istakao da 21 godinu nakon što je batajnički aerodrom bombardovan tokom NATO agresije, konačno smo obnovili njegovu svetlosnu signalizaciju i konačno smo ga učinili bezbednijim, sigurnijim, boljim i izjednačili ga sa svim vojnim aerodromima u Evropi i u svetu.

- Od večeras ovaj aerodrom je osposobljen da naši piloti bezbedno lete i noću i u otežanim vremenskim uslovima. Od večeras, letenje na batajničkom aerodromu će biti mnogo sigurnije i mnogo bezbednije i uslovi u kojima rade naši piloti se neće razlikovati od njihovih kolega u svetu – istakao je ministar odbrane.

Nastavićemo sa ulaganjem u vojno vazduhoplovstvo, poručio je ministar Vulin, kao i u aerodromsku infrastrukturu.

- Nećemo stasti sve dok u potpunosti ne budemo izjednačili uslove rada naših pilota sa njihovim kolegama, bez obzira za kakve velesile oni leteli. Ovo je za nas jedna velika pobeda, ovo je za nas istorijska noć, ovo je za nas jedan trenutak kada smo batajnički aerodrom vratili tamo gde je bio pre bombardovanja i suštinski značajno unapredili. Ovo je najsavremenija rasveta, ovo su najbolja svetska rešenja, a mi smo, inače najbolje pilote na svetu uvek imali. A sada, osim što imaju i najbolje vazduhoplove, sada imaju i aerodromsku infrastrukturu koja je kao i u bilo kom drugom aerodromu na svetu – naglasio je minstar Vulin dodajući da ćemo nastaviti da ulažemo u infrastrukturu i u vazduhoplove, ali i u ljude, jer su oni to što je najbolje i najvažnije.

Foto: MO Srbije

Pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade potpukovnik Dejan Beda rekao je da je na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ završena prva faza rekonstrukcije svetlosnog obeležavanja aerodroma te da su u prvoj fazi završeni pista broj jedan i deo manevarskih površina.

- Pista broj jedan je posle 1999. godine ponovo dobila sistem svetlosnog obeležavanja i dobila je svoju upotrebu u noćnim uslovima i upotrebu u lošoj vidljivosti za vojne vazduhoplove, dok je za civilne vazduhoplove samo u uslovima vidljivosti ili loše vidljivosti sa većim meteo minimumima. Na aerodromu je instalirana svetlosna signalizacija savremenih lampi koja je primenjiva svuda u svetu i koja zadovoljava i civilne i vojne standarde istoka i zapada. Za 204. vazduhoplovnu brigadu ovo je veoma bitno, jer će se operacije u noćnim uslovima povećati - rekao je potpukovnik Beda i dodao da osim toga aerodrom dobija i savremeni sistem koji će moći da se nadograđuje.

Foto: MO Srbije

Prema njegovim rečima, to je važno i za obuku mlađih pilota, jer se dovode na nivoe koji su primenjivani u civilnom i drugim vazduhoplovstvima u skladu sa savremenim tokoma.

Rekonstrukcija sistema svetlosnog obeležavanja je, po projektu, podeljena u šest faza, a trenutno je završena prva faza gde se u upotrebu pušta pista broj 1, za sada samo za vojne vazduhoplove.

U prvoj fazi, na pisti broj 1, ugrađuje se potpuno nov sistem svetlosnog obeležavanja koji je bio potpuno uništen nakon 1999. godine, a na pisti broj 2, u okviru druge faze, vršena je rekonstrukcija postojećeg.

Foto: MO Srbije

U prvoj fazi, ugrađena su ivična svetla na pisti broj 1, svetla na rulnim stazama na stajanci A i B, rekonstruisana je stanica za upravljanje svetlosnog obeležavanja, kao i nova prilazna svetla i sistem PAPI svetala sa vetrokazima, koji do sada nisu postojali u tom delu piste.

U drugoj fazi, koja je započeta, vrši se rekonstrukcija postojećeg sistema na pisti broj 2, kao i dela manevarskih površina za potrebe dežurne jedinice.

Od treće do šeste faze, pažnja će se posvetiti rekonstrukciji i izgradnji preostalih elemenata svetlosnog obeležavanja na posebnim delovima aerodroma, nakon čega će se steći uslovi da aerodrom u potpunosti zadovolji sve standarde međunarodnog civilnog saobraćaja i vojne standarde STANAG i GOST sistema.

Foto: MO Srbije

Obilasku je prisustvovao i državni sekretar Bojan Jocić, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić i načelnik Uprave za infrastrukturu pukovnik Radmilo Kravić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije