NOVI TALAS VIRUSA: Korona mora da se istutnji!

G. ČVOROVIĆ

20. 07. 2020. u 13:02

DRUGI pik prvog talasa, drugi talas, efekat "talasa". Mnogi se pitaju šta se to trenutno događa u Evropi oko epidemije virusa korona i zbog čega se negde pojavljuju novi skokovi broja zaraženih u trenutku kada se mislilo da je najgore za nama, kao što je to i u Srbiji.

НОВИ ТАЛАС ВИРУСА: Корона мора да се истутњи!

Foto: Ilustracija


Postoje naučnici koji smatraju da je reč, zapravo, o prvom talasu, tamo gde je kovid 19 bio nešto nižeg intenziteta u trenutku kada je epidemija bila u punom jeku na drugim mestima. Izgleda da korona, jednostavno, mora da se "istutnji", pre ili kasnije.


Tako je to, na primer, danas i u francuskim regionima u kojima je u aprilu i maju bilo relativno mirno, i gde su bolesnike prebacivali iz drugih delova zemlje, a Parižani tražili utočište u svojim vikendicama.


Ovih dana, blagi skok broja obolelih, a samim tim i porast zabrinutosti, beleže se u Bretanji, na Azurnoj obali, u regionu oko Bordoa. Svugde gde je kovid 19 bio pritajen, iz do sada nepoznatih geografskih razloga, ili zbog preduzetih jakih mera, na vreme.
Profesor Frederik Adne, šef urgentnog odeljenja bolnice "Avisen" u Bobinjiju kod Pariza, gde je retroaktivno ustanovljeno da je utvrđen prvi slučaj virusa korona, izjavio je da bi drugi talas značio da su zahvaćeni i oni delovi u kojima je virus bio naročito prisutan u prethodnom periodu, kao što su Alzas ili pariski region, a to nije slučaj.
- Najviše su sada pogođeni oni regioni gde stanovništvo uopšte nije imunizovano - ističe doktor Adne.


Tome dosta doprinose turisti i putnici iz rizičnih pravaca, kao što je to trenutno slučaj u Marselju, na šta ukazuje profesor Didije Rault.


Erik Kom, šef infektivnog odeljenja pariske bolnice "Pitije Salpetrijer", gde se leče mnogi pacijenti zaraženi opakim virusom, naglašava da epidemija još traje, i da njen intenzitet zavisi od regiona.


- Mislim da Pariz ili istočni delovi zemlje neće proći kroz ono što su preživeli u februaru ili martu, ali to neće biti slučaj s onima koji su do sada bili pošteđeni - slaže se Kom sa svojim kolegama.
Zbog toga, klinike se već pripremaju, za svaki slučaj, a u Francuskoj se od danas iz predostrožnosti uvodi i obaveza nošenja maske na otvorenom, desetak dana pre nego što je to nedavno najavio predsednik Emanuel Makron koji je građane istovremeno pozvao i da nose masku na otvorenom, kad god je to potrebno. Kazna za njeno nenošenje maske, tamo gde su već bile obavezne, kao u gradskom saobraćaju, iznosi 135 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!