TO JE BILA ISTORIJSKA GREŠKA: Doktor Kon o ukidanju vanrednog stanja - Evo kada ćemo osetiti rezultate novih mera i šta nas čeka tokom leta

Novosti online

17. 07. 2020. u 09:33

ТО ЈЕ БИЛА ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА: Доктор Кон о укидању ванредног стања - Ево када ћемо осетити резултате нових мера и шта нас чека током лета

Foto: Printscreen

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže za RTS da biti potrebno više vremena nego prvi put da bi se videli rezultati novih mera.

Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, ukazao je doktor Kon.

Doktor Predrag Kon kaže da se vidljivi rezultati novih mera očekuju za sedam do deset dana.

- Mere su već na snazi i one su usporile nagli porast obolevanja, ali to se do sada ne vidi, posebno u Beogradu - navod Kon.

Ističe da se na sastancima Kriznog štaba uopšte nije govorilo o potpunoj zabrani kretanja i uvođenju policijskog časa kao dodatnoj meri.

- Jednostavno, smatramo da ne možemo stalno da budemo u vanrednom stanju i policijskom času, što ne znači da je potpuno isključeno. Zavisi da li je situacija takva da je to neophodno - objašnjava Kon.

Kaže da je ukidanje vanrednog stanja došlo kao uverenje da je epidemija praktično prestala, što jeste "istorijska greška".

- Nešto bi moralo drugačije da se radi. Sigurno da bismo sada drugačije i energičnije insistirali na sprovođenju mera, koje su postojale ali nisu sprovođene - naglašava doktor Kon.

Situacija znatno ozbiljnija nego u martu i aprilu

Doktor Predrag Kon upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature.

- Bitno je da smo isključili ta mesta takozvanog superprenosa, gde dolazi do stvaranja aerosola i ubrzanog prenošenja. To će dati rezultate, samo ne mogu da tvrdim kojom brziniom - verovatno za par nedelja - navodi Kon.

Kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još uvek veliki.

Foto: N. Živanović

- Situacija je znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu. Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti - objašnjava doktor Kon.

Ističe da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

- Privatne zabave i žurke - to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada - ističe doktor Predrag Kon.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Lemmy

17.07.2020. 10:29

Vi doktore ste pokazali da niste dobri u vašoj struci,kao ni vlada kojoj su bili važni rezultati izbora,kao ni narod koji nema pojma šta je dobro,a šta loše!Mora se uvesti vanredno stanje jer će situacija eskalirati kao u Italiji,Španiji,SAD-u,Brazilu itd.Manite se prosvjeda i pazite na svoje najmilije!

Miodrag

17.07.2020. 13:03

@Lemmy - Gde Vi żivite??? Pa ko ce nama ugoditi??? Hocete gradjanski rat??? Dok normalni aplaudiraju lekarima i svom osoblju,šerpe i ostali instrumenti.... Lako je posle svega boti pametan.ppgotovo kada sve komentarises.bez ikakve odgovornosti!!!! Pa mi smo kao narod neposluśni i u stvari postali smo lośi... Čak ni ne licimo naone koji su izneli 1-i sv rat,prelaz na Krf i ostalo!??

Odjeci

17.07.2020. 12:06

Ово је историјска грешка. Ни под разно маске не могу бити замена за карантин. Може, као на Новом Зеланду, без обавезних маски, али са обавезним карантином, нарочито оним на граници. Чак и у Кини маске нису довољне, него тамо кад се појави зараза у земљи, лепо уведу карантин, а као и на Новом Зеланду, карантин на граници је сталан, и биће тамо докле год се не одјави пандемија. Ми идемо против искуства успешних у борби против короне, а историја ће судити о свему.