TO JE BILA ISTORIJSKA GREŠKA: Doktor Kon o ukidanju vanrednog stanja - Evo kada ćemo osetiti rezultate novih mera i šta nas čeka tokom leta

Novosti online

17. 07. 2020. u 09:33

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže za RTS da biti potrebno više vremena nego prvi put da bi se videli rezultati novih mera.

ТО ЈЕ БИЛА ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА: Доктор Кон о укидању ванредног стања - Ево када ћемо осетити резултате нових мера и шта нас чека током лета

Foto: Printscreen

Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, ukazao je doktor Kon.

Doktor Predrag Kon kaže da se vidljivi rezultati novih mera očekuju za sedam do deset dana.

- Mere su već na snazi i one su usporile nagli porast obolevanja, ali to se do sada ne vidi, posebno u Beogradu - navod Kon.

Ističe da se na sastancima Kriznog štaba uopšte nije govorilo o potpunoj zabrani kretanja i uvođenju policijskog časa kao dodatnoj meri.

- Jednostavno, smatramo da ne možemo stalno da budemo u vanrednom stanju i policijskom času, što ne znači da je potpuno isključeno. Zavisi da li je situacija takva da je to neophodno - objašnjava Kon.

Kaže da je ukidanje vanrednog stanja došlo kao uverenje da je epidemija praktično prestala, što jeste "istorijska greška".

- Nešto bi moralo drugačije da se radi. Sigurno da bismo sada drugačije i energičnije insistirali na sprovođenju mera, koje su postojale ali nisu sprovođene - naglašava doktor Kon.

Situacija znatno ozbiljnija nego u martu i aprilu

Doktor Predrag Kon upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature.

- Bitno je da smo isključili ta mesta takozvanog superprenosa, gde dolazi do stvaranja aerosola i ubrzanog prenošenja. To će dati rezultate, samo ne mogu da tvrdim kojom brziniom - verovatno za par nedelja - navodi Kon.

Kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još uvek veliki.

Foto: N. Živanović

- Situacija je znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu. Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti - objašnjava doktor Kon.

Ističe da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

- Privatne zabave i žurke - to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada - ističe doktor Predrag Kon.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)