SVAKODNEVNE IZMENE PRAVILA: Situacija oko epidemije virusa u zemljama regiona menja režim na granicama

J. Su. - G. Č.

15. 07. 2020. u 22:53

GRAĐANIMA Crne Gore zabranjen je ulazak u Srbiju, osim za one koji dolaze sa uputom za lečenje. Biće formirana komisija, koja će da odobrava ulazak građana Crne Gore, ukoliko je to zaista neophodno. Svi ostali, turisti i oni koji imaju neku imovinu u Srbiji biće vraćeni sa granice.

СВАКОДНЕВНЕ ИЗМЕНЕ ПРАВИЛА: Ситуација око епидемије вируса у земљама региона мења режим на границама

Granični prelaz Jabuka (Srbija) - Ranče (Crna Gora) / Foto M. Popović

U Grčku se više ne može bez validnog PCR testa, starog 72 sata, ali za građane Srbije ni to više nema nikakvog značaja, jer ne mogu nikako više da uđu u ovu zemlju. Ova mera važiće sigurno do 1. avgusta, a moguće je i da bude produžena. Inače, grčki mediji prenose da je od srede ujutru, od kada su pooštrene mere, zabeležen drastičan pad dolazaka turista u odnosu na prethodne dane.

Nije prošao ni čitav dan u Grčkoj posle odluke da su obavezni PCR testovi, a već su se pojavili i "biznismeni" koji trguju negativnim rezultatima. U blizini graničnog prelaza Kulata-Promahonas, između Bugarske i Grčke, prodaju se lažni sertifikati za testove na virus korona, po ceni od 30 do 40 evra. Kako prenose grčki mediji, postoji organizovana grupa koja prodaje testove turistima, koji bi da uđu u Grčku. Policija je, kako se navodi, otkrila ove falsifikovane rezultate i sada Grci prihvataju samo testove iz 100 referentnih laboratorija na Balkanu.

S druge strane, dok se čeka zvanična odluka na papiru hoće li Srbiju blokirati ili ne, iako to i nema nekog preteranog značaja, jer su nam gotovo sve EU države zatvorile granicu, Francuska je među poslednjim zemljama koja i dalje drži otvorena vrata za naše građane.

"Novosti" saznaju da Pariz samo čeka da odluka ambasadora država članica, o uklanjanju s liste za slobodna putovanja državljana Srbije, bude i zvanična, pa da se i Francuska uslaglasi s ovom preporukom.

Nevolja je u tome što bi oni koji otputuju po jednim pravilima, morali da se vraćaju po drugim, moguće humanitarnim koridorom, kao što je to bio slučaj do 1. jula. Mera zabrane važila bi za sve putnike koji dolaze iz Srbije, bez obzira na državljanstvo. Osim ukoliko poseduju francuske papire.

SLABO INTERESOVANjE ZA TURSKU

INTERESOVANjE putnika iz Srbije za odmor u Turskoj je izuzetno malo. Kako nam je rekao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, realizuje se oko 10 odsto od onog što je trebalo da bude.

Mnogi putnici sada otkazuju putovanja, skoro niko se i ne raspituje, a oni koji putuju uplatili su aranžmane još pre ove situacije. Poleće jedan čarter na tri do četiri dana, a nekad ih je toliko bilo dnevno.

UBEDLjIVO NAJVIŠE TESTIRANIH U SRBIJI, NAJVEĆA SMRTNOST U SLOVENIJI

NAJVIŠE aktivno obolelih na 100.000 stanovnika registrovano je u Crnoj Gori (231), na drugom mestu je Severna Makedonija (167), na trećem Bosna i Hercegovina (109), dok je Srbija na četvrtom mestu (66).

Sledi Albanija sa 52, Hrvatska sa 28 i Slovenija sa 13 aktivno obolelih na 100.000 stanovnika.

U regionu je najviše zaraženih virusom korona u odnosu na broj stanovnika registrovano u Severnoj Makedoniji, na drugom mestu je Crna Gora, a na trećem Srbija.

U odnosu na broj inficiranih najveća smrtnost je u Sloveniji, 5,97 odsto, Severnoj Makedoniji 4,67 odsto, slede Hrvatska sa 3,14 odsto i BiH sa 2,98 odsto.

Najviše testiranih u odnosu na milion stanovnika je u Srbiji, 72.616 na milion stanovnika, na drugom mestu je Slovenija sa 56.170, a na trećem mestu je Crna Gora sa 43.440.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 426 uzoraka na novi virus korona, među kojima su 64 rezultata bila pozitivna.

Ukupan broj pozitivnih nalaza koji su obrađeni u Nemačkoj je 475. Broj aktivno obolelih slučajeva u Crnoj Gori trenutno je 1.453. Ukupno je od početka juna umrlo 16 osoba.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo BiH, od testiranih 1.166 uzoraka, 139 je pozitivnih, preminule su tri osobe u FBiH. Institut za javno zdravstvo RS saopštio je da je virusom korona u tom entitetu zaraženo još 50 pacijenata u 19 gradova i opština.

U Hrvatskoj su zabeležena 52 nova slučaja, pa je broj obolelih 1.183. Od toga je 129 osoba na bolničkom lečenju, s pet pacijenata na respiratoru. Broj slučajeva virusa korona u Sloveniji povećao se na 1.859, a umrlo je 111 osoba, a ukupno je do sada testirano 117.241 osoba.

U Severnoj Makedoniji je u poslednja 24 časa registrovano 135 novih slučajeva, oporavile su se 142 osobe, a četiri osobe su preminule.

U Albaniji je od poslednjeg preseka 96 ljudi testirano pozitivno. Od početka epidemije zaraženo je 3.667 osoba. Ukupno je do sada testirano njih 29.334, a od posledica kovida 19 preminulo je 97 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije