PREDSEDNIK VUČIĆ: Podižemo kardiovaskularnog giganta, Institut „Dedinje 2“ biće završen do juna 2021. (VIDEO)

Novosti online

15. 07. 2020. u 12:36

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, nakon obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“, da bi kardiovaskularni gigant, koji treba da bude stub u regionu, mogao da bude otvoren do Vidovdana iduće godine.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Подижемо кардиоваскуларног гиганта, Институт „Дедиње 2“ биће завршен до јуна 2021. (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Printskrin

Vučić je, u izjavi novinarima, izrazio veliko zadovoljstvo što je mogao da poseti radove koji napreduju fantastičnom brzinom, i koji će biti završeni do kraja jula iduće godine.

„Ovo će biti najveća kardiovaskularna bolnica u regionu. Biće mnogo novih mesta za intenzivnu negu, apartmani sa dva do tri kreveta, bez neuslovnih soba. Imaćemo preko 270 posetalja“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je potrebno da se izgradi i garaža koja nije bila planirana i heliodrom, ako Kontrola leta to dozvoli.

Naveo je da je tokom pandemije korona virusa bilo 460 slučaja sa kardiovaskularnim problemima koji su bili smešteni na Dedinju.

Ukazao je da će samo oprema nove bolnice koštati između 15 i 20 miliona evra.

Foto: Tanjug

 

Dodao je da, ako država nešto kasni u finansiranju, to namerava da reši još danas ili sutra, a kompaniju “Konkord“ koja gradi bolnicu pohvalio je što izvršava svoje obaveze pre roka.

„Ova bolnica biće fantastičan doprinos napretku srpskog zdravstva“, rekao je on.

Podsetio je da je 76 domova zdravlja i ambulanti obnovljeno, rađene Opšte bolnice i izgradilo više kliničkih centara u Srbiji.

Ukazao je da to nije nešto što malo košta, jer samo Opšta bolnica ne može da se izgradi bez 25 miliona evra.

„Vidimo sada u savremenim uslovima koliko je zdravstvo postalo važno, i zato je bitno da napravimo ovako kardiovaskularnog giganta, da budemo stub regiona“, zaključio je on.


BOJIĆ: MOĆI ĆEMO DA LEČIMO I NAJTEŽE PACIJENTE

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić rekao je da je sada Institut akreditovan kao naučna ustanova, na čemu mu je predsednik čestitao.

Ovo će, kako je Bojić objasnio, biti najveća i najopremljenija kardiovaskularna bolnica u Evropi i svetu.

Foto: Tanjug

 

- Moći ćemo da lečimo i najteže kardiovaskularne slučajeve - objasnio je Bojić.

Kako je rekao, povećaće se znatno kapacitet ustanove, između ostalog povećaće se broj postelja na intenzivnoj nezu, u koronarnoj jedinici...

Takođe, Bojić je naveo da je na Institutu Dedinje prošle godine obavljeno 2.548 velikih operacija na srcu, po čemu su, kaže, pretekli centre u Nemačkoj, Velikoj Britaniji... 1.800 velikih vaskularnih operacija, kao i 7.000 invazivnih dijagnostika.

Bojić je rekao da će se sa garažom koju će Institut imati, dobiti funkcionalna institucija, a da će heliodrom omogućiti i dolazak iz vazduha. Bojić je Vučiću rekao da bi trebalo raditi na nekom pristupu Institutu.


Obilasku te zdravstvene ustanove, pored predsednika prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Insituta Milovan Bojić.
 
PREDSEDNIK: MNOGO TOGA URAĐENO

Predsednik Aleksandar Vučić je primetio da je dosta toga urađeno od kada je poslednji put bio i da ne može da se snađe u prostoru, pošto je sada sve drugačije.

Čestitao je radnicima na tome.

Foto: Tanjug

 
VUČIĆ: TEŠKO SPREČITI POGUBAN UTICAJ LAŽI U ERI DRUŠTVENIH MREŽA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je u Srbiji teško sprečiti poguban uticaj laži i besmislica koje se šire u eri društvenih mreža, ali da se to mora pobediti radom i odgovornošću.

"Odavno nije vest da je pas ujeo čoveka, već da je čovek ujeo psa i u našoj zemlji neće biti vest kako napreduje Dedinje 2 fantastičnom brzinom. Kako god videli da se Srbija gradi, vest će biti nekakav politički trik ili nešto sto će moći da naškodi meni, vladi ili nekom drugom", naveo je Vučić.

On je to rekao odgovarajući na konstataciju novinara da je javnost često reaguje negativno na loše informacije, a da nema reakcije na pozitivne vesti, poput toga da je javnost burno reagovala kada se pojavila informacija o zaraženima na Institutu Dedinje, a da niko nije reagovao na vest da su svi ozdravili.

Vučić kaže i da su problem strašne lažne vesti i besmislice u eri društvenih mreža.

"Posebno u ovo vreme kada su ljudi usamljeni, okreću se društvenim mrežama, tu ima takvih ludosti i gluposti, da je nemoguće sprečiti poguban uticaj laži i besmislica", rekao je Vučić.

Kaže da se samo radom i odgovornošću može to pobediti i da će Srbija pokušati da to i učini.

Foto: Tanjug

MARKO BLAGOJEVIĆ: CENTRALNI SISTEM ZA PRAĆENJE PACIJENATA

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević upoznao je predsednika da će nabavka opreme koštati 15 milona evra i da će biti spremna na vreme.

Foto: Tanjug

 

Blagojević je rekao da će se tu biti uveden i centralni sistem za praćenje svakog pacijenta i dodao da će to biti prvi put u regionu, a Vučić je kazao da je to video u Parizu.

 
DIREKTOR BOJIĆ: ČEKALI SMO 23 GODINE IZGRADNJU DEDINJA 2

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić izjavio je danas da su zaposleni u toj ustanovi čak 23 godine čekali izgradnju Dedinja 2.

"Tek vlada na čelu sa tada premijerom Aleksandrom Vučićem donela odluku da se gradi Dedinje 2. Mislim da je Institut Dedinje zalužio ovakvu investiciju", rekao je Bojić.

Ističe da je taj institut još 1963. godine prvi u Jugoslaviji ugradio pejs mejker, kao i da su tu pre 25 godina obavljene prve uspešne transplatacije jetre i srca.

"Trebalo je da obležimo 25 godina tog jubileja sa našim pacijentima koji žive nove živote. Ovde je urađeno prvo totalno veštačko srce i ovde su urađene prve operacije na kucajućem srcu. Ovde se godišnje uradi 13 do 15 novih medicinskih tehnologija koje oplemenjuju sprsku medicinu i čine je prepoznatvljivom u svetu. Po broju velikih opracija na srcu pretkli smo najveće centre u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji".

"Dežurni smo za sva urgenta stanja u kardio-vaskularnoj hirurgiji. Primera radi, jedne noći smo u vreme pandemije spasili za šest časova 11 ljudskih života i otpratili te ljude kući. Više od 25 lakara i medicinskih sestara pomaže kovid bolnicama i spremni smo to da činimo i dalje. Takođe, nemamo zaraženih ni među zaposlenima, niti pacijentima", dodao je Bojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Milos Anastic

15.07.2020. 12:22

Па од куд нам та потреба да нам је све најљепше и најбоље? И то на свету? Не схватам потребу да се доказујемо сами себи ...... па избори су прошли !

ZB

15.07.2020. 12:22

Ko Boga vas molim zavrsite u realnom vremenu i da valja. To sto ce nesto da se zavrsi pre roka obicno bude neupotrebljivo ili se raspadne takodje pre roka...

Sara

15.07.2020. 12:23

Izgradnja Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" je od izuzetnog znacaja za Srbiju i njene gradjane. Ulaganje u zdravstvo je vazno za zdravlje nacije.

Milica

15.07.2020. 12:33

Mnogo se ulaže u rekonstrukciju starih i izgradnju novih zdravstvenih ustanova. Bolnice su odlično opremljene, imamo vrhunske stručnjake. Za svaku pohvalu!

JULIJA

15.07.2020. 12:34

Србија никада није била економски стабилнија, драго ми је да се улаже у здраствени систем.

vitago

15.07.2020. 13:37

Sta ce nam kad doktora i medicinskog osoblja nemamo a i ono sto imamo cuva se za dopunski rad u privatnim klinikama.Ulazite u ljudske resurse i popravku postojecih blnica.ukinite mogucnost dopunskog rada.

petra

15.07.2020. 18:08

Srbija nastavlja sa ulaganjem u zdravstveni sistem i to je sjajna vest za sve građane. Boljitak u zdravstvu je očigledan u prethodnih nekoliko godina.

Ivana

15.07.2020. 19:57

Ovo će biti najbolji vaskularni centar najbolji opremljeni u regionu i u Evropi. Beskrajno hvala našem predsedniku koji podiže kvalitet i uslove života u Srbiji.