MEŠTANI RAKITE OGORČENI: Posle izdavanja upotrebne dozvole za mini-hidrocentralu najavljuju radikalne akcije

V. ĆIRIĆ

sreda, 15. 07. 2020. u 13:00 >> 13:00

МЕШТАНИ РАКИТЕ ОГОРЧЕНИ: После издавања употребне дозволе за мини-хидроцентралу најављују радикалне акције

presušilo Vodozahvat trenutno bez vode

EKOLOŠKA organizacija "Odbranimo reke Stare planine", na čijem je čelu Aleksandar Jovanović Ćuta, posle saznanja da je mini-hidroelektrana "Zvonce" u selu Rakita dobila upotrebnu dozvolu od Opštine Babušnica, objavila je da će organizovati vađenje cevovoda od Rakite do Zvonca, gde će se u stvari proizvoditi struja.

Kako "Novosti" saznaju od više članova i ekologa ove, ali i drugih organizacija, kao i samih meštana Rakite, u akciju vađenja cevi krenuće za desetak dana.


Vest da su nadležne službe opštine Babušnica izdale upotrebnu dozvolu za mini-hidroelektranu, koja je mimo volje građana podignuta na Rakitskoj reci u istoimenom selu, primljena je sa ogorčenjem i nevericom u ovom mestu kraj Zvonačke banje, koji je, inače deo kanjona Jerme i ima status specijalnog rezervata prirode.


Mišljenje meštana, uglavnom starijih i penzionera, jeste da će puštanjem u rad tog objekta definitivno biti zapečaćena sudbina poluopustelog kraja podno Vlaških planina i Trna, i da će biti naneta nepovratna šteta flori i fauni kanjona koji se pruža ka Zvonačkoj banji. Tvrde da će korist imati samo pojedinci.


- Nije mi jasno kako su mogli da izdaju upotrebnu dozvolu, kada je kompletan predmet još na Upravnom sudu - kaže Desimir Stojanov, predsednik MZ u ovom nekada rudarskom mestu. - Ispada da su lokalne vlasti jače od ove pravosudne institucije. Osim toga, oglušile su se o rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine, koje im je naložilo da otklone sve posledice nezakonitog rada. Kompletan sistem cevi, prečnika 700 milimetara u dužini od tri kilometra, postavljen je takoreći na samom dnu reke, što je suprotno svim propisima.

Danilo Stojanov, Desimir Stojanov i Đorđe Jovanov

 


Naš sagovornik tvrdi i da za postavljanje cevovoda u koji će, kako kaže, da "spakuju" ovo malo vode, investitori nisu otkupili nijednu parcelu, nijedan var na cevima nije atestiran, kao i da se gradilo na divlje.


- Cevi su položene uprkos protivljenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije - priča Danilo Stojanov, takođe iz rukovodstva Mesne zajednice. - Investitor se oglušio o rešenje Ministarstva da kompletan teren vrati u prvobitno stanje. Više puta smo tražili prijem kod lokalne vlasti u Babušnici, ali niko nije hteo ni da nas čuje.

POKOPANE NADE U BOLjITAK

SELO Rakita je dospela u žižu javnosti zbog odbrane svoje rečice. Sredinom prošlog veka ovde je radio rudnik kamenog uglja, ali je oprema prebačena u slovenačke kopove, a on je zatvoren. Meštani veruju da je to bila čista politika. Od tada je čitav kraj počeo da odumire. Nade su se, posle zatvaranja rudnika, polagale u razvoj turizma. No, ni to se nije posrećilo jer je privatni zakupac iz Pirota, kako tvrde meštani, uništio hotel "Mir" u obližnjoj Zvonačkoj banji. To je bio drugi udarac, a mini-centrala će, kako kažu, pokopati sve nade u oživljavanje ovog kraja i opstanak ljudi u njemu.


Meštani su ogorčeni ishodom za koji, i pored svega, veruju da je samo privremen i da neće opstati. Jedan od njih je i Đorđe Jovanov, nekada mašinac u rudniku Resavica, sada penzioner koji po celo leto boravi na očevini.


- Ovde čestito nema vode ni za stoku, a kamoli za proizvodnju struje - tvrdi Jovanov. - Biće naneta nemerljiva šteta, radi nečijih ličnih interesa, ako ovo malo vode ode u cevi. Mladi su poslednjih godina počeli da dolaze na imanja svojih predaka, ali od kad je krenula ova ujdurma sa izgradnjom mini-centrale, sve ih je manje.


Izgradnja ovakvog štetnog objekta je od samog početka bila najveći problem za stanovnike Rakite, sela sa oko 150 aktivnih domaćinstava. Tokom minulih godina održane su desetine protesta, sukoba sa privatnim obezbeđenjem investitora, bilo je, kako kažu, i mnogo krvavih glava i tužbi sa obe strane. Protestovalo se u samoj Rakiti, Pirotu, Beogradu.....


U babušničkoj lokalnoj samoupravi nismo uspeli da nađemo adekvatnu osobu da pojasni kako je moguće da lokalna vlast nije uvažila rešenje Ministarstva zaštite životne sredine i zašto nije čekala rasplet spora meštana sa investitorom pred Upravnim sudom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Miodrag iz Peći

15.07.2020. 13:30

To je problem što će cevi biti ukopane u dno reke, znači ničije teritorije pa neće meštani da zarade pare. Nije im smetalo zagađenja od rufnika već im smeta MHE koja će koristiti višak vode propisane zakonom i čistu vodu dovesti do turbina koja će se obogaćena kiseonikom koristiti za piće ili flaširanje, sokare ili mini pivsre kao i ribnjake Kalifornijske pastrmke ili jednostavno povratak najzad u reku. Pored električne enervije koristi su mnogostruke a šteta nikakva. Ludistički pokret protivnika MHE je potpomognut lobijem koji zastupaju termo elektrane na fosilna voriva koji površinskim kopovima vrše etnička čišćena pojedinih krajeva.

Miodrag iz Peći

15.07.2020. 17:05

@Komentator - Izvinjavam se prečnik cevi jeste 70.sm. ali se lepo vidi da se cevovod ukopava u korito reke a reka paralelno teče. I Pećka Bistrica u samom centru leti presušuje ali u kišnom periodu nosi sve pred sobom i ruši kuće pored reke i nosi mostove da ni dva kanala Kapešnica i Čokalica ne mogu pomoći.

Maja

15.07.2020. 21:31

@Miodrag iz Peći - O kakvom visku vode Vi govorite??Pa nije to ni Sava ni Morava, vec mala planinska recica, koja tokom leta skoro presusi.Citav eko sistem koji cini, izmedju ostalog i vise autohtonih vrsta ribe i ptica, vezano je za ovu recicu, kada se zatvori u cev sve ce to nestati, posto od njenog malog toka nema sta da se .odvoji.Jeste li Vi uopste videli Rakitsku reku?Jeste li procitali bar jednu od naucnih studija o steti koju mhe nanose na malimvodotokovima, ili ste mozda lobista investitora koji bi da se za malu investiciju, uz veliku stetu po okolinu, nakace na jasle drzavne firme i od nasih para zaradjuju na subvencioniranoj ceni kvh!Bezobrazluk i zlocin protiv prirode, drzave i gradjana!

Miodrag iz Peći

15.07.2020. 16:46

Da. Višak vode i u kišnom periodu i za to postoje inspekcije i propisane kazne. Govori se o sistemu cevi pa dužina cevovoda i prečnik od 70 sm. su možda zbirni, jer ako ima npr. tri turbine to je dužina cevovoda 1. (jedan) a ne 3. (tri) kilometra, a prečnik ne 70. već 23,33 santimetra. Ipak se te MHE grade parama EU a znamo kako su oni rigorozni u poštovanju propisa i normativa. MHE Radavac kraj moje peći je izgrađena na izvoru (glavi) Belog Drima sa cevovodom od nekih stotinak metara i one jesu prečnika većeg od 1/2 metara ničim nisu ugrozili prelepi vodopad čak je prelepa zgrada od granita ukras.