UVOĐENJE NOVIH RESTRIKTIVNIH MERA? Doktorka Kisić Tepavčević odgovorila na ovo pitanje

Tanjug

14. 07. 2020. u 16:12

ŠTO se tiče mera, nemamo ništa novo da kažemo – nošenje maski, pranje ruku i fizička distanca su ključni, poručila je danas zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

УВОЂЕЊЕ НОВИХ РЕСТРИКТИВНИХ  МЕРА? Докторка Кисић Тепавчевић одговорила на ово питање

Foto Tanjug

-Nemamo ništa novo da kažemo, osim opštih mera ponovljenih 1.000 puta - nošenje maski, držanje fizičke distance i pranje ruku su ključni- rekla je Kisić Tepavčević na pres konferenciji na pitanje da li je Krizni štab razmatrao neke nove epidemiološke mere, uključujući najave o proširenju mera propisanih za Beograd kao najveće žarište.

Kako je rekla, tri ključne mere, koje je navela, nisu nešto što će se primenjivati samo dok se ne pronađe neki čudotvorni lek ili vakcina, već nam one čuvaju život.

NE RAZMATRA SE UVOĐENjE POLICIJSKOG ČASA

Ne razmatra se mogućnost uvođenje policijskog časa i bilo kojih drugih mera ograničenja slobode kretanja u borbi sa virusom korona, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da u ovom momentu takve mere nisu potrebne, da su one imale smisla na početku epidemije da se zaštiti najstarija populacija i da se pripremi zdravstveni sistem - nabave respiratori, testovi, izgrade privremene bolnice.

"U tom momentu to se pokazalo kao efikasna preventivna i protivepidemijska mera, što se odrazilo i na broj obolelih i umrlih koje smo imali", naglasila je ona.

Ističe da ćemo se još dugo boriti sa virusom korona, da je lična odgovornost veoma važna i da svi treba da se ponašamo kao da smo zaraženi.

"Sve zavisi od nas. Ne možemo da uspemo ukoliko svako u borbi protiv ovog virusa ne preuzme svoju ulogu", istakla je ona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će doći na naplatu okupljanja ovih dana u pojedinim gradiovima Srbije. On je na konferenciji za medije pokazao slike sa protesta u Beogradu, Novom Sadu, kao i okupljanja u Bujanovcu, na kojima se vidi da niko u jednoj masi ljudi ne nosi masku i da se ne drži rastojanje između okupljenih.

"Za posledicu, imaćemo povećan broj obolelih", rekao je Lončar i pozvao građane da poštuju mere zaštite, nose maske u zatvorenom prostoru, drže rastojanje na otvorenom.

Upitan da li je u Srbiji agresivniji soj virusa korona, ministar je rekao da se "na neproverene tvrdnje ne može odgovarati".

"Nije profesionalno i etički. Razgovaramo samo o činjenicama i što je dokazano", zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo