TESTIRANJE U POMORAVLJU: Pozitivno više od 40 odsto uzoraka

Z. Rašić

13. 07. 2020. u 21:10

U protekle dve nedelje u šest opština Pomoravskog okruga od 259 građana sa respiratornim problemima uzeti su brisevi radi testiranja na kovid 19, a rezultati su stigli za 192 osobe i više su nego alarmantni.

ТЕСТИРАЊЕ У ПОМОРАВЉУ: Позитивно више од 40 одсто узорака

Ćurpija / Foto Z. R.

Od tog broja pozitivno je čak 80 osoba, što je nešto više od 41 odsto pristiglih rezultata. Najviše je testiranih sa teritorije grada Jagodine. Od sto uzetih briseva, rezultati su stigli za 73 osobe, pozitivnih je 30, u procentima 41 odsto. U Ćupriji je u istom periodu na analizu poslato 67 uzoraka, rezultati su stigli za 46, od kojih je virus potvrđen kod 20, što je 43,4 odsto.

Najmanji procenat otkrivenih slučajeva je u opštini Paraćin. Za 43 od 55 osoba su stigli rezultati, a pozitivan nalaz ima 15, u procentima 34,8 odsto. U Svilajncu je testirano 18 lica i polovina je pozitivna, za dve osobe nalaz još nije stigao. Slična je situacija i u Rekovcu – testirano je 11 osoba, a zaraza koronavirusom potvrđena je kod 6.

Zbog ovakvog rasta broja zaraženih u Pomoravlju, hitno je reagovao Opštinski štab za vanredne situacije u Ćupriji koji je na današnjoj elektronskoj sednici doneo naredbu o posebnim merama zaštite stanovništva od kovida 19 u toj opštini. Između ostalog, u svakom zatvorenom prostoru javne namene uvedeno je obavezno korišćenje maske uz minimalnu distancu od dva metra, kao i u javnom prevozu, a u prodajnim objektima ograničen je broj potrošača koji treba da imaju na raspolaganju po osobi najmanje četiri kvadrata.

Restorani, kafići i ostali pružaoci ugostiteljskih usluga u ztavorenom delu prostora neć pružati uslugu od 21 sat do 6 izjutra, dok bašte mogu da rade do ponoći. Okupljanja u zatvorenom prostoru su zabranjena, a na otvorenom samo do dvadeset osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK