KADA SE OČEKUJE PIK EPIDEMIJE: Tiodorović se obratio građanima na RTS i otkrio šta da očekuju

Novosti online

13. 07. 2020. u 20:17

EPIDEMIOLOG Branislav Tiodorović prognozira da ćemo do kraja nedelje, na nivou države, imati pik epidemije.

КАДА СЕ ОЧЕКУЈЕ ПИК ЕПИДЕМИЈЕ: Тиодоровић се обратио грађанима на РТС и открио шта да очекују

Foto: Tanjug/Lola Đorđević

- Ako se ne preduzmu mere i ne pokaže solidarnost, imaćemo održavanje pika umesto blagog pada, ali to ne mora da znači za celu Srbiju - istakao je Tiodorović.

- Ima manjih gradova gde postoji solidan odnos prema zaštitnim merama, tamo se ne mora očekivati pik, već nego blago održavanje i blagi pad broja obolelih - podvlači Tiodorović.

Prema njegovim rečima, imaćemo stiaciju na nivo države koja se od sredine do sredine razlikuje, a u navećim gradovima biće održavanje i pik do kraja nedelje.

Zdravstveni sistem se nalazi u prenapregnutom stanju i zdravstveni radnici koji se žestoko bore imaju problem da izdrže situaciju, ukazao je epidemiolog.

Foto: Tanjug

- Narod je bio pod stalnim socijalnim i psihološkim pritiskom mesecima, a zdravstveni radnici su prenaprgnuti, za sada izvršavaju svoju obavezu ali je u pitanju izdrživost ljudi, a ne samo mašina - ističe Tiodorović.

Leto sa manjom tenzijom

Kaže da se najveći deo stanovništva pridržava mera, ali da treeba shvatiti i ponašanje mladih, ali da se stariji moraju pridržavati mera apsolutno.

Tiodorović kaže da postoji zamor materijala i zamor ljudi da se obećava - biće bolje, a obraćanje na konferencijama za medije ima značaja jer može da se pita šta je dilema.

- Ako budemo mere primenjivali u celini i budemo svi svesni situaciju ćemo staviti pod kontrolu, ali ćemo imati još umrlih i obolelih. Doći ćemo u situaciju da leto prođemo sa manjom tenzijom sa manjim problemom očuvanja zdravlja i da se polako spremamo za jesen - rekao je Tiodorović.

Svaka lokalna zajednica mora da planira i kapacitete, kadrove i metodologiju kako će se suprostavljati ovoj boleti, zaključio je Tiodorović.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju