JOŠ JEDNO ŽARIŠTE KORONE U SRBIJI: Situacija kritična, pacijenti dolaze sa teškim upalama pluća

Tanjug

13. 07. 2020. u 20:12

EPIDEMIOLOŠKA situacija sa korona virusom u Vojvodini se ne smiruje, a Sremska Mitrovica postala je novo žarište, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da je u mitrovačkoj bolnici smešteno oko 80 obolelih od Kovida-19.

ЈОШ ЈЕДНО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ У СРБИЈИ: Ситуација критична, пацијенти долазе са тешким упалама плућа

Foto: N.Karlić

Gojković je kazao da se na teritoriji Vojvodine u poslednjih pet do sedam dana beleži između 110 i 120 novih slučajeva korona virusa.

- Nema stabilizacije, zbog svega što se dešavalo u prethodnih nedelju dana, očekujemo povećanje broja obolelih - rekao je Gojković.

On je naveo da su kapaciteti bolnica u Vojvodini u najvećoj meri popunjeni i da se u Kliničkom centru Vojvodine trenutno leči 219 pacijenata, da je 19 na respiratoru i da stalno stižu novi.

Dodao je da su popunjeni i kapaciteti Opšte bolnice Pančevo i kovid centra u Vrbasu, kao i da se pojavilo novo žaršiste u Sremskoj Mitrovici, gde je, kako je rekao, hospitalizovano oko 80 inficiranih virusom korona.

Naglasio je da se povećava broj zaraženih u svim gradovima Vojvodine, a da kritičan broj obolelih imaju Ruma, Subotica i Plandište, dok je ubedljivo najviše inficiranih u Novom Sadu.

Gojković je kazao da su kliničke slike obolelih izrazito teške i da gotovo svi pacijenti dolaze s teškim upalama pluća i da odmah zahtevaju kiseoničnu terapiju.

- Moramo da shvatimo da zdravstveni sistem neće moći da izdrži, ako ne budemo smanjili broj pacijanata u bolnicama, a to jedino možemo ako se pridžavamo svih mera - rekao je Gojković i dodao da je prevencija osnov lečenja korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije