EKSPLODIRAO "KONOV KOEFICIJENT": Situacija zabrinjava i pored jučerašnjeg pada broja novozaraženih

Novosti online

13. 07. 2020. u 11:55

ЕКСПЛОДИРАО КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ: Ситуација забрињава и поред јучерашњег пада броја новозаражених

D.Milovanović

SRBIJA je juče imala 287 novozaraženih od korona virusa, nešto manje nego prethodnih dana, ali je taj podatak samo prividno ohrabrujući.

Naime, jeste to druga najmanja brojka u poslednjih desetak dana, ali je "problem" što je juče testirano znatno manje osoba nego ranije - samo 4.050.

Tu na scenu stupa čuveni "Konov koeficijent", odnosno broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih za dati dan, a on je juče iznosio čak 7,08 odsto. To je najveća brojka još od 21. aprila kada je bio 7,34 odsto.

Podsetimo, pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i skidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ova brojka padne ispod pet odsto".

Posebno zabrinjavaju izjave nadležnih iz Instituta za javno zdravlje Šabac gde je poslednjih dana čak 70 odsto testiranih bilo pozitivno na korona virus.

Nema sumnje da će ova brojka umnogome imati uticaj i na eventualno uvođenje novih restriktivnih mera, bilo na nivou cele Srbije ili samo u pojedinačnim gradovima.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Sky

13.07.2020. 13:46

Uvedite vanredno stanje i zatvorite apsolutno sve i eto pada obolelih. I u martu i aprilu pojedine firme su radile i pojedi "zasluzni " gradjani su se setkali. Ako svi treba da sedimo onda svi da sede. Tacka. Bez popustanja. Ili da svi nastavimo ovako pa sta nam Bog da...

Nesa

17.07.2020. 20:19

@Ikis - Boze,koliko samo glupog naroda Ima ,ljudi umiru kao bubasvabe, porodice nestaju,ali I pored toga u Srbiju danas ima onih kojima jos uvek nije jasno da nas je zahvatila posast I bolestina. Potpisi burazeru,ako te zakaci korona da te ne spasavaju,pa snosi odgovornost za svoje postupke I svoje izvale.

Saveta

14.07.2020. 08:43

Odnos novozaraženih prema testiranim je potpuno irelevantan u našem slučaju, s obzirom da se rezultati testiranja dobijaju za 5,7 ili 10 dana (mnogi se i izgube). Dakle, može samo da se traži odnos izmedju novozaraženih i broja obradjenih testova.