GAZDE IMAJU MESEC DANA DA DONESU PLAN MERA: Stupio na snagu pravilnik o sprečavanju korone

J. Ž. S.

ponedeljak, 13. 07. 2020. u 11:05

ГАЗДЕ ИМАЈУ МЕСЕЦ ДАНА ДА ДОНЕСУ ПЛАН МЕРА: Ступио на снагу правилник о спречавању короне

Foto: Novosti arhiva

PRAVILNIKOM o preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije stupio je na snagu 11. jula, a poslodavci imaju rok od mesec dana da donesu plan primene mera.

Zoran Đorđević, ministar za rad kaže da je želja Vlade Srbije i resornog ministarstva da se unapredi bezbednost i zdravlje na radu.


- Pravilnik smo zajedno radili sa poslodavcima i sindikatima sa ciljem da tokom pandemije imamo veću bezbednost zaposlenih- rekao je ministar.

Pravilnikom je predviđeno da se odrede osoba koja će biti odgovorna za bezbednost i zdravlje na radu, a da je obaveza poslodavca da obezbedi bezbedan rad, da tamo gde je moguće, manje radnika bude u jednoj prostoriji, da obezbedi dezinfekciona sredstva.

- Važno je da se po usvojenom planu ponašaju zaposleni u slučaju pojave ili simptoma pojave korone ili bilo koje zarazne bolesti - naglasio je Đorđević.

On je naveo da postoji i lična odgovornost zaposlenih kako treba da se ponašaju. Cilj ministarstva, prema njegovim rečima, nije da se kažnjavaju poslodavci i zaposleni, već da će inspekcije imati savetodavnu ulogu, kako bi nivo zaštite podigli na najviši zaštitni nivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)