PONOVO NAM PRETE NAJRESTRIKTIVNIJE MERE Janković: Imaćemo pik epidemije ove nedelje, postoje aktivna žarišta

Novosti online

13. 07. 2020. u 10:50

ПОНОВО НАМ ПРЕТЕ НАЈРЕСТРИКТИВНИЈЕ МЕРЕ Јанковић: Имаћемо пик епидемије ове недеље, постоје активна жаришта

Arhiva Novosti

IMUNOLOG Srđa Janković izjavio je danas da je trenutno opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali da opstaje, kao i da situacija može da se pogorša ako virus nastavi da se širi.

"Pik očekujemo tokom ove nedelje i zato smo najavljivali taj prelomni trenutak. I ranije smo mislili da je prelomni trenutak, onda smo svi zajedno dozvolili da se situacija pogorša i došli u ovu situaciju", rekao je Srđa Janković za Tv Prva.

Kako od danas ponovo počinju redovne konferencije za medije kriznog štaba, on ističe da je informisanje na dnevnom nivou veoma važno, kao i poverenje u krizni štab, a da trenutno postoji određena kriza poverenja.

"Postoje aktivna žarišta. Ako kažemo da je pod kontrolom ne želim da kažem ni umirujuću poruku da je situacija skroz popustila, ali ni previše alarmirajuću. Ipak, preterani optimizam nije saveznik, moramo sve mnogo ozibljno da shvatimo", rekao je Janković.

On je naglasio da najrestriktivnije mere nisu isključena mogućnost.

"Nisu isključene restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Niko iz kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, ali ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, moraćemo da pribegnemo i tome", rekao je Janković.

Kako je rekao, možemo očekivati još veći udar na jesen, ali ne može precizno da se proceni da li će taj udar biti jači od ovoga.

"Možda je i ovaj udar ono najgore što nam je koronavirus priredio", rekao je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dr Olja BjeloKiserović Trparović

13.07.2020. 12:29

U ovaj prevazišao sve gatare i vračar. U šta ovaj gleda pa gata? Možda u griz? Šta kaže griz, šta će biti u decembru 2021 godine?

Mike

13.07.2020. 15:09

Najteže je sa ovakvim doktorima, političarima...Nit smrdi nit miriše. Daje polujalove izjave, bez posebnog značenja. Uopštene. Pazi da se nekom ne zameri. Deluje kulturno i ništa više od toga.